Η απάντηση του προέδρου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας για τις καταγγελίες

«Θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Η απάντηση του προέδρου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας για τις καταγγελίες

Μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που ήρθαν στο φως μέσα από την επιστολή 22 αθλητών στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας εξέδωσε δική του ανακοίνωση - απάντηση.

Η απάντηση της ομοσπονδίας για τις καταγγελίες

«Έλαβα γνώση της επιστολής πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής, στην οποία καταγγέλλονται περιστατικά απολύτως καταδικαστέα και πρακτικές που δεν έχουν θέση στο άθλημά μας.

Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Ενόργανη καταγγελίες

Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.

Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια».

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες των αθλητών της ενόργανης γυμναστικής

Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες που έγιναν από 22 αθλητές ενόργανης γυμναστικής, μέσω επιστολής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα προκειμένου να βγει στην επιφάνεια η αλήθεια για τους εκβιασμούς, τις τιμωρίες και την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας για την οποία κάνουν λόγοι οι αθλητές.

Όπως γράφει η «Εφημερίδα των Συντακτών» η χρονική περίοδος στην οποία αναφέρονται ξεκινά από το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, εφόσον οι αθλητές αγωνίζονταν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, ωστόσο οι αθλητές χαρακτηρίζουν ως διαχρονικό κοινό μυστικό τις προπονητικές μεθόδους που «έφταναν στο όριο του βασανισμού με σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και σεξουαλικές παρενοχλήσεις».

Ενόργανη γυμναστική καταγγελίες

Οι αθλητές αναφέρουν στην επιστολή τους: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης και με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης της άσκησης, μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Όπως γράφουν στην επιστολή τους οι αθλητές, προπονητές τους πετούσαν αντικείμενα, όπως καρέκλες και παπούτσια την ώρα που εκτελούσαν ασκήσεις.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, κάποιοι προπονητές ανάγκαζαν αθλητές να χτυπούν τους συναθλητές τους.