Πέθανε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης

Είχε απαλλαχθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Πέθανε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης

Πέθανε ο Θεολόγος Ψαραδέλλης ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», σε ηλικία των 78 ετών.

Ο ίδιος, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και φέρεται να είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο με πνευμονίτιδα και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ποιος είναι ο Θεολόγος Ψαραδέλλης

Πέθανε Θεολόγος Ψαραδέλλης

Ο Ψαραδέλλης είχε συλληφθεί το 2002 στην Χιλιαδού Ευβοίας, λίγο μετά μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού και ήταν ένας από τους κατηγορούμενους της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Ωστόσο απαλλάχθηκε των κατηγοριών.

Ο Ψαραδέλλης ήταν συνταξιούχος του ΙΚΑ και πατέρας δύο παιδιών, καθώς και ένας εκ των ηγετών του Διεθνιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Ανήκε στον χώρο των τροτσκιστών και είχε έντονη αντιδικτατορική δράση. Ενώ, πέθανε και ο εφοπλιστής Γιάννης Αγγελικούσης.

«Από την ηλικία του ενός έτους διαμένω στην περιοχή των Αθηνών και συγκεκριμένα στις περιοχές Ψυχικού, Χαλανδρίου και Χολαργού. Από νεαρή ηλικία πολιτικοποιήθηκα και σε ηλικία 20 ετών εντάχθηκα στους «Λαμπράκηδες». Μάλιστα, την περίοδο 1965-1967 υπήρξα γραμματέας της T.O. Χαλανδρίου. Την περίοδο της δικτατορίας και συγκεκριμένα το 1967-68 ανέπτυξα έντονη αντιδικτατορική δράση.

Για τον λόγο αυτό συνελήφθηκα και φυλακίστηκα με ποινή 13,5 ετών και ύστερα από 3,5 χρόνια αποφυλακίστηκα για λόγους υγείας, το έτος 1972. Στη συνέχεια, διαμέσου Γιουγκοσλαβίας – Ιταλίας – Αλπεων βρέθηκα στη Γαλλία, όπου με παρέλαβαν Γάλλοι σύντροφοι και με οδήγησαν στο Παρίσι. Εκεί ζήτησα και μου δόθηκε πολιτικό άσυλο. Εργαζόμουν ως τυπογράφος, παρ’ ότι η εργασία μου ήταν μηχανικός υφαντουργός.

Στο Παρίσι γνώρισα πολλούς αντιστασιακούς, επωνύμους και μη, καθώς και τη σύζυγό μου Νάντια, την οποία παντρεύτηκα εκεί. Το έτος 1974 επέστρεψα στην Ελλάδα και προσπαθούσα να ενώσω τις διασπασμένες τροτσκιστικές οργανώσεις, πράγμα που έγινε αλλά στην πορεία ξαναδιασπάστηκαν. Μετά τη διάσπαση, εγώ παρέμεινα ως ενεργό μέλος της ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας – 4η Διεθνής). Λόγω προβλημάτων υγείας το έτος 1978 συνταξιοδοτήθηκα από το IKA.

Μετά τη συνταξιοδότησή μου υπήρχε χρόνος και ασχολιόμουν περισσότερο με την οργάνωση, και συγκεκριμένα στην έκδοση εντύπων συνδικαλιστικών οργάνων, κυρίως των αριστερών οργανώσεων», είχε πει μεταξύ άλλων σε παλαιότερη συνέντευξη του.