Κορωνοϊός - Εστιάση: Άνοιγμα μετά το Πάσχα μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Όλα τα προβλεπόμενα μέτρα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός - Εστιάση: Άνοιγμα μετά το Πάσχα μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Το άνοιγμα της εστίασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, καθώς η επανεκκίνηση του τουρισμού έχει προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου.

«Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά για την εστίαση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η εστίαση δεν αναμένεται να ανοίξει πριν από την Τρίτη του Πάσχα -πάντοτε σε εξωτερικούς χώρους, με τους καταστηματάρχες να προετοιμάζονται ήδη σε ορισμένες περιοχές όπως η Ανάβυσσος για το άνοιγμα της.

Το μόνο δεδομένο για το άνοιγμα της εστίασης -όποτε αυτό γίνει- είναι πως τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους. Χθες άλλωστε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έγινε για τον Covid-19 ανακοίνωσε ότι η χρήση του εργαλείου του self test επεκτείνεται και στην εστίαση υποχρεωτικά.

Παράλληλα, τα μαγαζιά θα ανοίξουν μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση. Όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις) θα εξακολουθούν να υφίστανται, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μειωμένου ωραρίου στα μαγαζιά.

Για το ζήτημα των εξωτερικών χώρων, ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, είπε ότι η κυβέρνηση μελετά το άνοιγμα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέσω της τροπολογίας που κατατέθηκε και προβλέπει περισσότερο εξωτερικό χώρο για τραπεζοκαθίσματα έως το τέλος Οκτωβρίου 2021, για όλη δηλαδή τη σεζόν.

Εστιάση άνοιγμα μετά το Πάσχα μόνο σε εξωτερικούς χώρους

Τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στην χώρα μας τα οποία άγγιξαν τα 3.089, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 304.184 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 55 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.410 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To ???????? για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.98 (95%Crl: 0.43 - 1.55)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.135 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 809 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.912 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 562 (ημερήσια μεταβολή +22.71%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 525 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). Στο μεταξύ, θετικός στον κορωνοϊό διαγνώσθηκε και ο Γιώργος Χρανιώτης αλλά και η οικογένεια του!

 Κορωνοϊός 3.089 νέα κρούσματα και 81 θάνατοι