Lockdown: «Όχι» των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

Δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Lockdown: «Όχι» των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων

Αρνητικοί φαίνεται πως είναι οι λοιμωξιολόγοι μετά τη συνεδρίαση που έκαναν σχετικά με το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αυτό το βήμα.

Τα μέλη της επιτροπής παρουσιάζονται επιφυλακτικά και “παγώνουν” προς στιγμήν τις εισηγήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να δουν πως θα κινηθεί η πανδημία του κορωνοιού στη χώρα μας.

Επίσης οι Λοιμωξιολόγοι επιμένουν στο λιανεμπόριο να συνεχίσουν οι αγορές να γίνονται με click away και click in shop και με αποστολή sms στο 13032 με τα ραντεβού να έχουν διάρκεια έως 3 ώρες. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι τουρίστες θα φθάνουν στη χώρα μας χωρίς καραντίνα.

Άνοιγμα εμπορικών κέντρων

Επίσης δεν ειπώθηκε το παραμικρό για το Πάσχα καθώς είναι άκαιρη η συζήτηση.

Τη, χθεσινή, ημέρα καταγράφηκε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας. Επίσης, η ανησυχία είναι έκδηλη για τη βόρεια Ελλάδα όπου και πραγματοποιείται έκτακτη επίσκεψη του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγειας, Γιάννη Κωτσιόπουλου, προκειμένου να συντονίσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τα νοσοκομεία που πιέζονται και η κατάσταση ανασύρει μνήμες Νοεμβρίου.

Η χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.833, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 308.006 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 104, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.239 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.925 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 526 (ημερήσια μεταβολή -6.41%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 515 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ αλλάζουν τα δεδομένα και για τα self tests.