Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο αστυνομικός που τον σκότωσε

Για ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Τζορτζ Φλόιντ: Ένοχος για φόνο ο αστυνομικός που τον σκότωσε

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με την υπόθεση που συγκλόνισε όλο τον κόσμο πριν από μερικούς μήνες, τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Ο Ντέρεκ Σόβιν, ο πρώην αστυνομικός που τον σκότωσε, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες από τους ενόρκους.

Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, έξαλλοι πανηγυρισμοί ξέσπασαν έξω από το δικαστικό Μέγαρο στην Μινεάπολη, με συγκεντρωμένους να κορνάρουν και να αγκαλιάζονται φανερά ανακουφισμένοι.

Το Σώμα των ενόρκων, που αποτελείτο από πέντε άνδρες και επτά γυναίκες, συσκέφθηκαν για τέσσερις ώρες την Δευτέρα και συνέχισαν την διαδικασία το πρωί της Τρίτης (σ.σ. τοπική ώρα), περνώντας συνολικά πάνω από δέκα ώρες για να αποφασίσουν.

Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, «έλεγε» πολλά εξαρχής. Σε μια τόσο σημαντική δίκη, με τα «μάτια» της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρου του κόσμου πάνω τους, οι δέκα ώρες θεωρούνται ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για μια τέτοια απόφαση: Και τελικά οι ειδικοί που το υποστήριζαν αυτό δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος.

Καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της διαδικασίας, είχαν απομονωθεί, ενώ ο Ντέρεκ Σόβιν είχε δηλώσει αθώος και για τις τρεις κατηγορίες. Λίγο νωρίτερα ο κατηγορούμενος έφτασε στο δικαστήριο συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του.

Η στιγμή της απόφασης του δικαστηρίου για τον Τζορτζ Φλόιντ

«Δεν θα δει ποτέ την κόρη του να...»

Σπάραξε η σύντροφος του Τζορτζ Φλόιντ, του Αφροαμερικανού που δολοφονήθηκε από αστυνομικό στη Μινεάπολις της Μινεσότα, κατά την προσαγωγή του. Τα λόγια της στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της έχοντας στο πλευρό της την 6χρονη κόρη τους, ράγισαν χιλιάδες καρδιές.

Με δάκρυα στα μάτια της, η Ρόξι Ουάσινγκτον είπε μεταξύ άλλων έξω από το δημαρχείο της Μινεάπολις: «δεν θα δει ποτέ την κόρη του να μεγαλώνει, να παίρνει πτυχίο από το πανεπιστήμιο. Δεν θα έχει την ευκαιρία να την συνοδεύσει στον γάμο της. Αν έχει ένα πρόβλημα και χρειάζεται τον πατέρα της δεν τον έχει πια».

Σύντροφος του Τζορτζ Φλόιντ σύντροφος κόρη

Όπως είπε ο 46χρονος λάτρευε την 6χρονη κόρη του,Τζιάνα δηλώνοντας πως πήγε στην Μινεσότα από το Χιούστον για να βρει μια καλύτερη δουλειά ως οδηγός φορτηγού.

«Είμαι εδώ για το παιδί μου και για τον Τζορτζ γιατί θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη γιατί ήταν καλός και η Τζιάνα είναι η απόδειξη γι' αυτό» πρόσθεσε και συνέχισε: «Μας φρόντιζε. Μας εξασφάλιζε τα απαραίτητα. Ήταν ένας καλός σύντροφος και πατέρας». Ωστόσο, σοκάρει το νέο ανατριχιαστικό βίντεο από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.