Κορωνοϊός: Έρχονται εμβόλια κατά των μεταλλάξεων

Ευχάριστα νέα στο μέτωπο της πανδημίας

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Έρχονται εμβόλια κατά των μεταλλάξεων

Με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αυτό το διάστημα να βρίσκονται στο προσκήνιο οι ερευνητές αισιοδοξούν πως θα καταφέρουν να αναπτύξουν ήδη από φέτος νέα, βελτιωμένα και πιο ισχυρά εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά και κατά των παραλλαγών του ιού.

Όπως υποστηρίζει στο δίκτυο ntv ο διακεκριμένος επιστήμονας, Αλεξάντερ Κεκουλέ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Χάλε, «αναμένω εμβόλια δεύτερης γενιάς, τα οποία θα είναι επίσης αποτελεσματικά και έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, περίπου από τον Σεπτέμβριο. Φυσικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα.

εμβολιασμός Ελλάδα

Το κατά πόσον αυτό τελικά θα οδηγήσει σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για όλες τις μεταλλάξεις είναι ακόμα ανοιχτό θέμα». «Θεωρητικά, ένα γενικό εμβόλιο κατά του συνόλου των μεταλλάξεων του πανδημικού ιού Sars-CoV-2 είναι απολύτως νοητό, διότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά προσπαθεί μονίμως να μεταλλαχθεί στη βέλτιστη μορφή του.

Θα ήταν πιθανό να προβλεφθεί αυτή η βέλτιστη μετάλλαξή του με τη βοήθεια προγραμμάτων υπολογιστών και να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που να λειτουργεί εναντίον της. Θα περιμένει δηλαδή κανείς τρόπον τινά τον ιό ήδη στην τελική φάση της ανάπτυξής του.

Ένα τέτοιο εμβόλιο, το οποίο για τεχνικούς λόγους θα μπορούσε να παραχθεί καλύτερα με βάση την τεχνολογία mRNA, θα μπορούσε να αποτελέσει το παγκόσμιο όπλο κατά του νέου κορωνοϊού», εξήγησε ο Κεκουλέ. Ωστόσο σήμερα ο Γεραπετρίτης τόνισε πως ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο σπίτι με Johnson & Johnson από 15 Μαΐου για τους κατάκοιτους.

Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορωνοϊού

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Απριλίου 2021 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.435, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 342.908 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 49 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.478 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Κορωνοϊός κρούσματα Ελλάδα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 73, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.315 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω, ενώ την ίδια στιγμή ο Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε για το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 817 (62.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.104 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 484 (ημερήσια μεταβολή -8.68%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 463 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.