Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2022 | Επικοινωνία

Αυτή είναι η ημερομηνία που ανοίγουν ξανά τα σούπερ μάρκετ

Θα κάτσουν αρκετές ημέρες οι εργαζόμενοι

Αυτή είναι η ημερομηνία που ανοίγουν ξανά τα σούπερ μάρκετ
Ενημέρωση 02.05.2021 12:49
Από Ελένη Ζουγανέλη

Η αργία της Πρωτομαγιάς έχει μεταφερθεί λόγω του φετινού Πάσχα και θα την γιορτάσουμε την Τριτη 4/5. Για το λόγο αυτό, τα σούπερ μάρκετ και γενικά το λιανεμπόριο θα αργήσει να ανεβάσει και πάλι ρολά. Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστά για ακόμη 2 ημέρες.

Υπενθυμίζουμε, ότι το Υπουργείο Εργασίας είχε αναφέρει πως «Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, η υποχρεωτική αργία της 1ης Μαΐου 2021 μετατίθεται για την Τρίτη 4 Μαΐου 2021». Οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις προς το κοινό, με τις οποίες ενημερώνουν πως ανεβάζουν ρολά, ξανά, την Τετάρτη 5 Μαΐου.

Για τη μετάβασή τους στα καταστήματα ή στα σούπερ μάρκετ οι πολίτες πρέπει να αποστείλουν SMS τον κωδικού 2 στο 13033 ή να έχουν στην κατοχή τους το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνηση.

Κυριακή ανοιχτά σούπερ μάρκετ καταστήματα

Πένθος στα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

Ένας ακόμη θάνατος εργαζόμενου σε κατάστημα «Σκλαβενίτης» από κορωνοϊό, έφερε ξανά στο προσκήνιο τα υγειονομικά προβλήματα που καταγγέλλουν υπάλληλοι. Όπως αποκαλύπτει το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται για τον «ΓΓ που εργαζόταν στον κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη.

Κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη τόσο για το θάνατο του συγκεκριμένου συναδέλφου μας, όσο και για το νεκρό συνάδελφο μας στον Πειραιά, τους χιλιάδες συναδέλφους που έχουν νοσήσει και αρκετούς που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ», προσθέτει το Σωματείο.

Και συνεχίζει: «Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς παρά τους χιλιάδες νοσούντες», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση για τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης

«ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ – ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΜΑΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτης στη Βόρεια Ελλάδα εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο του συναδέλφου Γ.Γ. που εργαζόταν στο κατάστημα Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη, από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Κυβέρνηση και εργοδοσία φέρουν την αποκλειστική ευθύνη τόσο για το θάνατο του συγκεκριμένου συναδέλφου μας, όσο και για το νεκρό συνάδελφο μας στον Πειραιά, τους χιλιάδες συναδέλφους που έχουν νοσήσει και αρκετούς που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ.

Η κατάσταση αποδεικνύει στην πράξη πως τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους είναι πρωτόκολλα θανάτου. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η επιχείρηση αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρά τους δύο νεκρούς, παρά τους χιλιάδες νοσούντες. Δεν παίρνονται από την εργοδοσία και το κράτος τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας μας.

Μας εξοργίζει πως συνεχίζουν να μην υπάρχουν σε σταθερή βάση γιατροί εργασίας στους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στα καταστήματα που συγκεντρώνουν εκατό και πλέον εργαζόμενους.

Κρύβονται πίσω από τα πρωτόκολλά τους. Οι ιχνηλατήσεις που κάνουν είναι γέλια και για κλάματα. Μπρος το κέρδος αρνούνται να κλείσουν τα καταστήματα που προκύπτουν κρούσματα, φέροντας την αποκλειστική ευθύνη για τη συρροή που παρατηρείται σε πολλά καταστήματα, όπως και στο συγκεκριμένο που δούλευε ο συνάδελφός μας.

Ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας και η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Την ώρα που τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται, η κυβέρνηση αρνείται να ενισχύσει τα νοσοκομεία με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να προχωρήσει σε ουσιαστική επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία ο θάνατος των συναδέλφων μας, είναι αποτέλεσμα τόσο της άρνησης της εργοδοσίας να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, που το Σωματείο μας από την πρώτη στιγμή πρότεινε, όπως:

  • τα τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ κάθε εβδομάδα, σε όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης,
  • την τακτική γενική απολύμανση των καταστημάτων από εξειδικευμένα συνεργεία, όσο και της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν πήρε μέτρα, που επίσης απαιτούσε το σωματείο μας και άλλα σωματεία εργαζομένων
  • την ασφαλή μετακίνηση από και προς την εργασία, με αύξηση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ,
  • την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων
  • την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Τα όποια μέτρα πάρθηκαν, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε οι εργαζόμενοι μέσα από τον συλλογικό και οργανωμένο αγώνα, μέσα από το Σωματείο μας, όπως η εγκατάσταση των plexi glass στα ταμεία, η χορήγηση μασκών και αντισηπτικών και τα δωρεάν τεστ σε όλους τους συναδέλφους όταν προέκυπτε κρούσμα.

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτούς που παίζουν τη ζωή μας στο ζύγι κέρδους-κόστους. Σας καλούμε ο θάνατος των συναδέλφων να μετατραπεί σε ποτάμι οργανωμένης οργής ενάντια σε κράτος και εργοδοσία, για να μην θρηνήσουμε κι άλλους συναδέλφους.

Από μέρους μας τους ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα δεχτούμε άλλα θύματα για τα κέρδη τους».

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Πάσχα: Έτσι θα λειτουργήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από Μεγάλη Παρασκευή έως Δευτέρα του Πάσχα

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Share