Εργατική Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας σε μετρό και τραμ

Δείτε αναλυτικά...

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Εργατική Πρωτομαγιά: Στάσεις εργασίας σε μετρό και τραμ

Δύσκολη θα είναι σήμερα 4/5 η μετακίνηση για το επιβατικό κοινό καθώς οι εργαζόμενοι του Μετρό θα συμμετέχουν με στάση εργασίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την εργατική πρωτομαγιά.

Η στάση εργασίας θα είναι από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί και από τις 21.00 έως τη λήξη της βάρδιας. Τις υπόλοιπες ώρες αναμένεται πως δεν θα εκτελούνται δρομολόγια στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας – Αεροδρόμιο.

Στο Τραμ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας μεταξύ 12:00 – 16:00.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχουν με 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στην ΤΡΕΝΟΣΕ με αποτέλεσμα να ματαιωθούν όλα τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε όλο δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, συμπεριλαμβανομένου του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Επίσης στην κινητοποίηση μετέχουν τα ΜΜΕ από τις 06.00 π.μ. της Τρίτης 4 Μαΐου έως τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης 5 Μαΐου. Χωριστά θα τιμήσουν την εργατική πρωτομαγιά το ΠΑΜΕ, η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ που έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Πέμπτη 6 Μαϊου.

Εργατική Πρωτομαγιά M.M.M

Μεθαύριο Πέμπτη ακινητοποιημένο για 24 ώρες θα μείνει το Μετρό (γραμμές 2 & 3) και η γραμμή του ΗΣΑΠ. Επίσης χειρόφρενο θα τραβήξουν για 24 ώρες τα τρόλεϊ και το τραμ.

Με λίγα λόγια όσοι επιλέξετε να πάτε με πόδια στις δουλειές σας αν είναι κοντά, δείτε πως θα είναι ο καιρός σήμερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Τι είναι η Εργατική Πρωτομαγιά

Η πρώτη Μαΐου, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.

Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων και επί τοπου σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί.

Στην συνέχεια,οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί.

Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε κατόπιν αυτού του συμβάντος.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος του τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.