Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Στον Καναδά

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο πρώτος θάνατος ενός ασθενούς από μια σπάνια θρόμβωση μετά την χορήγηση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca επιβεβαιώθηκε στον Καναδά, την ώρα που η Ευρώπη εξετάζει το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.

Ο Καναδάς έχει αναφέρει τουλάχιστον πέντε κρούσματα θρόμβωσης έπειτα από την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, αλλά αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν των πιθανών παρενεργειών.

Η περίπτωση της Αλμπέρτα, μια γυναίκα στα 50 της, είναι η δεύτερη αναφερθείσα περίπτωση θρόμβωσης και ο μοναδικός θάνατος που καταγράφεται έπειτα από την χορήγηση περισσότερων από 253.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca στην επαρχία, ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του η αρχίατρος της Αλμπέρτα, Ντίνα Χίνσο.

"Ενώ κάθε θάνατος είναι τραγικός, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κίνδυνοι θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων από την COVID-19 παραμένουν πολύ υψηλότεροι σε σχέση με τον κίνδυνο μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca", πρόσθεσε η ίδια.

Η AstraZeneca δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Reuters να σχολιάσει.

Ο Καναδάς έχει καταγράψει 1.243.242 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού και 24.342 θανάτους, σύμφωνα με απολογισμό του Reuters.

Τον περασμένο μήνα η επαρχία του Κεμπέκ ανέφερε τον πρώτο θάνατο στον Καναδά ενός ασθενή μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η AstraZeneca, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ήταν μια από τις επικεφαλής εταιρείες
στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της COVID-19.

Το φθηνό και εύκολα μεταφερόμενο εμβόλιό της χαρακτηρίστηκε κορυφαίο στην μάχη κατά της νόσου, αλλά έκτοτε η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από ζητήματα.

Η σπάνια επιπλοκή, την οποία κάποιες ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της καναδικής, έχουν χαρακτηρίσει επιστημονικά "Προθρομβωτική Θρομβοπενία Ανοσολογικής Αιτιολογίας" έπειτα από εμβολιασμό, περιλαμβάνει την δημιουργία θρόμβων αίματος που συνοδεύεται από θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων).

Δεκάδες χώρες ανέστειλαν την χρήση του εμβολίου της AstraZeneca τον Μάρτιο έπειτα από τις πληροφορίες για την εμφάνιση σπάνιων αλλά σοβαρών θρόμβων αίματος.

Πολλές από αυτές έχουν εκ νέου ξεκινήσει την χορήγηση του εμβολίου είτε πλήρως ή με περιορισμούς έπειτα από την ανακοίνωση των ρυθμιστικών αρχών υγείας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων από την χορήγησή του.

 Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca

Έρχονται εμβόλια κατά των μεταλλάξεων

Με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού αυτό το διάστημα να βρίσκονται στο προσκήνιο οι ερευνητές αισιοδοξούν πως θα καταφέρουν να αναπτύξουν ήδη από φέτος νέα, βελτιωμένα και πιο ισχυρά εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά και κατά των παραλλαγών του ιού.

Όπως υποστηρίζει στο δίκτυο ntv ο διακεκριμένος επιστήμονας, Αλεξάντερ Κεκουλέ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της πόλης Χάλε, «αναμένω εμβόλια δεύτερης γενιάς, τα οποία θα είναι επίσης αποτελεσματικά και έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, περίπου από τον Σεπτέμβριο. Φυσικά, θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλη κλίμακα.

εμβολιασμός Ελλάδα

Το κατά πόσον αυτό τελικά θα οδηγήσει σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό για όλες τις μεταλλάξεις είναι ακόμα ανοιχτό θέμα». «Θεωρητικά, ένα γενικό εμβόλιο κατά του συνόλου των μεταλλάξεων του πανδημικού ιού Sars-CoV-2 είναι απολύτως νοητό, διότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά προσπαθεί μονίμως να μεταλλαχθεί στη βέλτιστη μορφή του.

Θα ήταν πιθανό να προβλεφθεί αυτή η βέλτιστη μετάλλαξή του με τη βοήθεια προγραμμάτων υπολογιστών και να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που να λειτουργεί εναντίον της. Θα περιμένει δηλαδή κανείς τρόπον τινά τον ιό ήδη στην τελική φάση της ανάπτυξής του.

Ένα τέτοιο εμβόλιο, το οποίο για τεχνικούς λόγους θα μπορούσε να παραχθεί καλύτερα με βάση την τεχνολογία mRNA, θα μπορούσε να αποτελέσει το παγκόσμιο όπλο κατά του νέου κορωνοϊού», εξήγησε ο Κεκουλέ. Ωστόσο σήμερα ο Γεραπετρίτης τόνισε πως ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο σπίτι με Johnson & Johnson από 15 Μαΐου για τους κατάκοιτους.