ΣτΕ: Αποζημίωση για παρενέργειες ή θάνατο από τα εμβόλια

Η απόφαση που αλλάζει τα πάντα

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
ΣτΕ: Αποζημίωση για παρενέργειες ή θάνατο από τα εμβόλια

Σε μια σπουδαία απόφαση προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αφορώντας όσους βιώνουν παρενέργειες ή πεθαίνουν από τις επιπλοκές ενός εμβολίου, και όχι απαραίτητα του κορωνοϊού, καθώς μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, εφόσον αποδειχθεί πως το πρόβλημα υγείας οφείλεται στο ίδιο το εμβόλιο.

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον του δικαστηρίου μετά από προσφυγή μητέρας, η οποία έχασε το 7 ετών κοριτσάκι της μετά από τον εμβολιασμό του με το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ) Το παιδί απεβίωσε λίγο αργότερα, από πανεγκεφαλίτιδα.

εμβόλια ΣτΕ

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι για να αποζημιωθεί ο συγγενής από το ελληνικό δημόσιο, θα πρέπει η ενδεχόμενη βλάβη της υγείας πρέπει να αποδεικνύεται ότι οφείλεται στο εμβόλιο. Να υπάρχει δηλαδή ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ βλάβης και εμβολίου. Και επιπλέον ο εμβολιασμός να είναι νόμιμος και να γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη στιγμή που προκαλεί ερωτήματα άλλος ένας θάνατος μετά το εμβόλιο της Pfizer.

Αν με αυτές τις προϋποθέσεις ο πολίτης έχει υποστεί βλάβη στην υγεία του μπορεί να στραφεί κατά του κράτους, ζητώντας αποζημίωση με βάση τα άρθρα 4, 5 και 25 του συντάγματος αναλογικά και με όσα θεσπίζει και ο Αστικός Κώδικας (άρθρο 932).

Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε χθες, Κυριακή, 10/5, πως τελικά δεν ανανεώθηκε η παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για την περίοδο μετά τις αρχές Ιουνίου.

Η Κομισιόν τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της Covid-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Αξίζει να τονιστεί ότι το «πάγωμα» της ΕΕ στα εμβόλια της AstraZeneca οφείλεται στη μη τήρηση των όρων παράδοσης και δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι καλό.

Πάντως, για την Ελλάδα, η 2η δόση του εμβολίου για όσους έχουν κάνει την πρώτη, είναι εξασφαλισμένη και ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Αυτό το έχουν διαβεβαιώσει τόσο ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ότι οι δεύτερες δόσεις για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένες επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση