Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Self test και Πανελλαδικες εξετάσεις - Τι θα ισχύει για τους μαθητές

Πότε θα έχουν τη δυνατότητα οι υποψήφιοι να πραγματοποιήσουν self test

Self test και Πανελλαδικες εξετάσεις - Τι θα ισχύει για τους μαθητές
Ενημέρωση 04.06.2021 13:47
Από Youweekly Team

Προθεσμία έως το Σάββατο 05/06 δίνεται στους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων να πραγματοποιήσουν τα self test τους ώστε να μπορούν να εξεταστούν έχοντας στα χέρια τους το αρνητικό αποτέλεσμα.

Αναφορικά οι Πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 14 Ιουνίου για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου ενώ τα επαγγελματικά λύκεια αρχίζουν την επόμενη ημέρα 15 Ιουνίου 2021.

Δωρεάν τα self test

Δωρεάν θα είναι από Δευτέρα 31 Μαΐου, τα self test για τους πολίτες από 18 έως 30 ετών και έτσι διευρύνεται κατά πολύ ο κύκλος των δικαιούχων.

Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού, που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.

Από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

κορωνοιός self test πανελληνίες

-οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
-οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
-καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Συνολικά, από τις 12 Απριλίου έως σήμερα έχουν διατεθεί από τα φαρμακεία 18.513.671 self tests σε 4.050.888 πολίτες και έχουν γίνει 12.515.855 ψηφιακές δηλώσεις στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, δηλαδή ένα ποσοστό 68% επι του συνόλου.

«Η μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την μαζική πολιτική δημόσιας υγείας, που λειτουργεί συμπληρωματικά στους στοχευμένους και δειγματοληπτικούς διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ, έχει φέρει τη χώρα μας μεταξύ των 5 ευρωπαϊκών χωρών που πραγματοποιούν τα περισσότερα τεστ σε όλη την ΕΕ. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι ότι χάρη σε αυτή την πολιτική έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα και γνωρίζουμε ότι ο πραγματικός δείκτης θετικότητας κινείται μεταξύ του 0,2-0,3%», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Άκης Σκρέτσος.

«Εμβολιασμός και τακτική αυτοδιάγνωση είναι, συνεπώς, τα σημαντικότερα μας όπλα για να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία και την κοινωνία και να αφήσουμε οριστικά πίσω μας την πανδημία. Έως τότε συνεχίζουμε να προσέχουμε πολύ, τηρώντας τις αποστάσεις, φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας τις μαζικές συναθροίσεις», προσέθεσε ο κ.Σκρέτσος.

Έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί χάρη στα self tests, με δεύτερο pcr ή rapid antigen test, 26.444 θετικά κρούσματα, ως επι το πλείστον σε ασυμπτωματικούς. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στις ημερήσιες αναφορές κρουσματων του ΕΟΔΥ, σχεδόν το 50% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων προέρχονται πλέον από self tests.

Τα δύο τεστ που δίνονται αυτή τη βδομάδα στους δικαιούχους είναι για 1 τεστ την εβδομάδα για να καλύψουν δηλαδή τις δυο επόμενες. Η διανομή γίνεται εκ περιτροπής ανα εβδομάδα σε α) νέους-μαθητές-εκπαιδευτικούς και β) σε εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για να μην υπάρχει φόρτος στα φαρμακεια. Γι αυτό διανέμονται δύo.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Αγία Βαρβάρα: Η νεκρή γυναίκα βρέθηκε στην ίδια γειτονιά που εντοπίστηκε και το πτώμα της 6χρονης Στέλλας

Κορωνοϊός: Το πλάνο για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Share