Κορωνοϊός: Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Το απόγευμα της Παρασκεύης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα μας, τα οποία άγγιξαν τα 791, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 413.954 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 11, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.381 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 375 (65.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 86.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.549 ασθενείς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στην Αττική εντοπίζονται 400 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει σήμερα διψήφιο αριθμό περιστατικών με 84 μολύνσεις το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Από το σύνολο των 791 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 6 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας Η κατανομή των 785 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα:

Κορωνοϊός χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα

Παρά το γεγονός ότι προχωράμε σε πλήρη άρση των μέτρων αργά και σταθερά, σύμφωνα με πληροφορίες το κρούσμα αφορά άνδρα από την Αθήνα, ενώ είναι υπο διερεύνηση το πώς η παραλλαγή έφτασε στη χώρα μας και η ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο iefimerida.gr και ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) που μαζί με την ομάδα του στο παρελθόν είχαν ανιχνεύσει τις παραλλαγές της Νοτίου Αφρικής και της Ινδίας.

Σημειώνεται ότι παραλλαγή της Βραζιλίας φαίνεται πως είναι αρκετά πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη του κορωνοϊού, ενώ πιθανότατα να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, αφού μπορεί να μολύνει ξανά ασθενείς που είχαν διαγνωστεί θετικοί στην covid-19.