Από κάψιμο χόρτων η ισχυρή πυρκαγιά στην Κύπρο

Άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Από κάψιμο χόρτων η ισχυρή πυρκαγιά στην Κύπρο

Οι αρχές έχουν στα χέρια τους το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην Κύπρο, η οποία όπως φαίνεται ξεκίνησε από μια μικρή εστία, όταν ο ύποπτος, ηλικίας 67 ετών έκαιγε χόρτα για να καθαρίσει το χωράφι του και μία σπίθα ξέφυγε σε κοντινή απόσταση που υπήρχαν χόρτα. Από εκεί, άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 67χρονου, που μεταφέρθηκε ως ύποπτος στο Περιφερειακό Δικαστήριο Λεμεσού και διατάχθηκε να τεθεί υπό οκταήμερη κράτηση.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων Λεμεσού, μιλώντας στο «ΣΙΓΜΑ», ανέφερε ότι «σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που έχει εξασφαλιστεί, φαίνεται ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει από το συγκεκριμένο σημείο και κατά τον ίδιο χρόνο, το μόνο πρόσωπο που βρισκόταν εδώ ήταν ο 67χρονος, ο οποίος εθεάθη να αναχωρεί απο το μέρος». Μετά από λίγα λεπτά η φωτιά ξέσπασε αστραπιαία και άρχισε να επεκτείνεται στο βουνό.

Οι αρχές αναμένουν το τελικό πόρισμα, ωστόσο καλούν τους πολίτες να μην καίνε χόρτα και να μην ανάβουν φωτιά σε δάση.

Η Ελλάδα στέλνει στην Κύπρο άλλα δύο Canadair και πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων της ΕΜΑΚ. Ήδη στην μεγαλόνησο βρίσκονται δύο ελληνικά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Ανυπολόγιστες ζημιές στην Κύπρο

Ενώ ακόμα το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς πέραν του δάσους, καταστράφηκαν κατοικίες και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Υπολογιζόταν μέχρι το μεσημέρι ότι είχε καεί έκταση 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών, έχουν αφήσει μια τεράστια περιοχή, στο σκοτάδι, την δίψα και την απομόνωση.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία καταγραφής ζημιών τα οποία μόλις κριθεί ότι είναι ασφαλές θα μπούνε στις πληγείσες περιοχές για να ξεκινήσουν το έργο της αποτίμησης των ζημιών.

Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν ακόμα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και φιλοξενούνται σε άλλες κοινότητες μέχρι η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας να τους δώσει την άδεια, να γυρίσουν στα χωριά τους. Η Πυροσβεστική ασφαλίζει τις περιμέτρους γύρω από τα χωρά που επλήγησαν και σβήνει μικροεστίες σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Τέσσερις νεκροί

Νεκροί εντοπίστηκαν οι τέσσερις αγνοούμενοι από το χωριό Οδού στην επαρχία Λεμεσό. Οι τέσσερις αλλοδαποί είναι από την Αίγυπτο, είχαν παραμείνει στο χωριό μετά την εκκένωση του και σήμερα εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι.

Ο Κύπριος υπουργός εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι πρόκειται για την καταστροφικότερη πυρκαγιά που έπληξε ποτέ την Κυπριακή Δημοκρατία από την ίδρυση της το 1960.

Οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν κάποια μέτωπα και να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις ενώ με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε η ρίψη νερού και επιβραδυντικού υλικού από τα εναέρια μέσα. Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.Από τα δύο Canadair που εστάλησαν έφτασε το ένα το πρωί και θα μπορέσει να επιχειρήσει το μεσημέρι. Το δεύτερο παρουσίασε τεχνική βλάβη και επέστρεψε στην βάση του.

Η κατάσταση ωστόσο... διαβάστε την συνέχεια στο Athensmagazine.gr