Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 | Επικοινωνία

Πέθανε βρέφος 2 μηνών από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech; Όλη η αλήθεια

Τέλος η παραπληροφόρηση

Πέθανε βρέφος 2 μηνών από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech; Όλη η αλήθεια
Ενημέρωση 08.07.2021 08:22
Από Youweekly Team

Κι ενώ ολοένα και περισσότεροι διάσημοι εμβολιάζονται και το δηλώνουν ανοιχτά, πρόσφατα, κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια η είδηση πως ένα παιδί 2 ετών απεβίωσε μερικές μέρες μετά τη λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, το παιδί συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για μικρές ηλικίες και η αναφορά για το θάνατο του προέρχεται από την βάση δεδομένων VAERS (Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Παρενεργειών των Εμβολίων).

Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας με το CDC των ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται πως η εν λόγω αναφορά είναι ψευδής, όπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes.gr.

Όλη η αλήθεια για τον φερόμενο θάνατο του βρέφους

Όπως αναφέρεται και στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, η εν λόγω είδηση προέρχεται από την ιστοσελίδα Great Game India, ενώ αρχικά η επικαλούμενη αναφορά από το σύστημα VAERS κοινοποιήθηκε στο Twitter από το λογαριασμό “Covid Vaccine Victims“, ο οποίος έχει πλέον αφαιρεθεί από την πλατφόρμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίμαχη αναφορά από τη βάση δεδομένων VAERS, το 2 ετών παιδί, στο πλαίσιο συμμετοχής του στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τη νόσο COVID-19, έλαβε τη 2η δόση του εμβολίου στις 25 Φεβρουαρίου του 2021 και έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαρτίου 2021. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές των εταιρειών Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου 2021 και όχι τον Φεβρουάριο.

Pfizer/BioNTech

Συνεπώς, καθίσταται σαφές πως είναι αδύνατον να εμβολιάστηκε ένα παιδί 2 χρονών στις 25 Φεβρουαρίου 2021 καθότι, αφενός, δεν πραγματοποιούνταν ακόμα κλινικές δοκιμές σε παιδιά κάτω των 12 ετών, και αφετέρου μέχρι τη συγγραφή του παρόντος άρθρου κανένα εμβόλιο για την COVID-19 δεν έχει λάβει άδεια για χορήγηση σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως το στιγμιότυπο και η παραπομπή για την επίμαχη αναφορά (ID: 1074247) δεν προέρχεται απευθείας από τη βάση δεδομένων του VAERS, αλλά από την αντιεμβολιαστική ιστοσελίδα National Vaccine Information Center η οποία ισχυρίζεται πως χρησιμοποιεί την ίδια βάση δεδομένων. Η συγκεκριμένη αναφορά με αριθμό “1074247” δεν εμφανίζεται πλέον στην επίσημη βάση δεδομένων του συστήματος VAERS.

Κατόπιν επικοινωνίας, εκπρόσωπος του CDC των ΗΠΑ δήλωσε στα Ellinika Hoaxes πως η επίμαχη αναφορά, έπειτα από έλεγχο των καταχωρημένων στοιχείων της, διαγράφηκε από τη βάση δεδομένων VAERS καθότι αποδείχθηκε ψευδής:

Η αναφορά από το VAERS την οποία αναζητάτε ήταν ψευδής και για αυτό το λόγο αφαιρέθηκε από το σύστημα.

Το αναγραφόμενο όνομα του ατόμου που κατέθεσε την αναφορά αντιστοιχούσε σε κάποιον παγκόσμιο ηγέτη και το όνομα του ασθενούς αντιστοιχούσε σε έναν επαγγελματία αθλητή.

Τέλος, είναι σκόπιμο να τονιστεί πως το VAERS χρησιμοποιείται ως μέσο συλλογής αναφορών από πολίτες για πιθανές παρενέργειες μετά από τη λήψη εμβολίων και είναι γεγονός πως χρησιμοποιείται συχνά ως απόλυτο τεκμήριο από αντιεμβολιαστικές ομάδες με σκοπό να υποστηρίξουν κινδυνολογικούς ισχυρισμούς για την ασφάλεια των εμβολίων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, με τη χρήση δεδομένων από το VAERS είναι ότι δεν ζητείται απαραίτητα τεκμηρίωση για τις αναφερόμενες αντενδείξεις και προβλήματα υγείας. Επιπλέον, αυτές οι καταγραφές, ακόμα και αν είναι ακριβείς, δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του αναφερόμενου προβλήματος και του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε. Με απλά λόγια, αφενός ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα καταχώρησης οποιασδήποτε πληροφορίας ως ανεπιθύμητη παρενέργεια από κάποιο εμβόλιο και αφετέρου το γεγονός ότι κάποιος έλαβε ένα εμβόλιο και μετά από μερικές ώρες ή ημέρες εμφάνισε ένα ιατρικό πρόβλημα δε σημαίνει ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτό το πρόβλημα. Η χρονική συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιότητα.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω δεδομένα, καθίσταται σαφές πως είναι αδύνατον να εμβολιάστηκε ένα παιδί 2 χρονών στις 25 Φεβρουαρίου 2021, καθότι αφενός δεν πραγματοποιούνταν ακόμα κλινικές δοκιμές σε παιδιά κάτω των 12 ετών, και αφετέρου μέχρι τη συγγραφή του παρόντος άρθρου κανένα εμβόλιο για την COVID-19 δεν έχει λάβει άδεια για χορήγηση σε παιδιά κάτω των 12 ετών. Επιπλέον, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του CDC, η επίμαχη αναφορά στη βάση δεδομένων VAERS ήταν ψευδής.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ύποπτα κρούσματα με πλοίο από Ίο στη Ραφήνα

Σε καραντίνα ο Νίκος Δένδιας

Share