Εμβόλιο: Τι ισχύει εάν κολλήσετε κορωνοϊό αφού έχετε κάνει τις δύο δόσεις

Δείτε αναλυτικά...

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Εμβόλιο: Τι ισχύει εάν κολλήσετε κορωνοϊό αφού έχετε κάνει τις δύο δόσεις

Οι ερευνητές απαντούν σχετικά με το πόσο πιθανό είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να νοσήσουν με Covid-19 αλλά και τί πρέπει να περιμένουν όσοι μολυνθούν.

Σύμφωνα με έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε και στο New England Journal of Medicine. Άτομα που μολύνονται με τον νέο κορωνοϊό Sars-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό τους είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, μικρότερη διάρκεια λοίμωξης και πολύ ηπιότερα συμπτώματα από τους μη εμβολιασμένους.

Ο Δρ Jeff Burgess ο οποίος είναι καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman επισημαίνει ότι «Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% δεν πρόκειται να νοσήσουν με Covid-19». Συνεχίζει λέγοντας «αλλά ακόμη και αν νοσήσετε, το ιικό σας φορτίο θα είναι χαμηλό και η νόσος πολύ ηπιότερη».

Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να σημειωθούν λοιμώξεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, οι λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πλήρως ή μερικώς εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna και μολύνθηκαν, είχαν κατά 40% μικρότερο ιικό φορτίο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Το ιικό φορτίο – η ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 που βρέθηκε σε ένα δοκιμαστικό δείγμα – θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου και μπορεί να επηρεάσει τη δευτερογενή μετάδοση.

Πέραν της βαρύτητας της νόσου οι ερευνητές εξέτασαν και τη διάρκειά της. Η πλειονότητα των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων διήρκεσε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, είπε «Βλέπουμε ακόμα τα ίδια υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, οπότε αισθανόμαστε καλά γι ‘αυτό», δήλωσε ο Δρ Burgess. «Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε προσθέσει μια σειρά μέτρων για τη σοβαρότητα της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασθέντων ατόμων σε σύγκριση με τους μη εμβολιασθέντες και καταφέραμε να μετρήσαμε το ιικό φορτίο καθώς και τη διάρκεια της λοίμωξης» σημειώνει ο Δρ. Burgess.

Πέθανε βρέφος 2 μηνών από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech; Όλη η αλήθεια

Κι ενώ ολοένα και περισσότεροι διάσημοι εμβολιάζονται και το δηλώνουν ανοιχτά, πρόσφατα, κυκλοφόρησε σε διάφορες ιστοσελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια η είδηση πως ένα παιδί 2 ετών απεβίωσε μερικές μέρες μετά τη λήψη της 2ης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για την νόσο COVID-19. Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα, το παιδί συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για μικρές ηλικίες και η αναφορά για το θάνατο του προέρχεται από την βάση δεδομένων VAERS (Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Παρενεργειών των Εμβολίων).

Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας με το CDC των ΗΠΑ, επιβεβαιώνεται πως η εν λόγω αναφορά είναι ψευδής, όπως αναφέρουν τα ellinikahoaxes.gr.

Όπως αναφέρεται και στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, η εν λόγω είδηση προέρχεται από την ιστοσελίδα Great Game India, ενώ αρχικά η επικαλούμενη αναφορά από το σύστημα VAERS κοινοποιήθηκε στο Twitter από το λογαριασμό “Covid Vaccine Victims“, ο οποίος έχει πλέον αφαιρεθεί από την πλατφόρμα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την επίμαχη αναφορά από τη βάση δεδομένων VAERS, το 2 ετών παιδί, στο πλαίσιο συμμετοχής του στις κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τη νόσο COVID-19, έλαβε τη 2η δόση του εμβολίου στις 25 Φεβρουαρίου του 2021 και έφυγε από τη ζωή στις 4 Μαρτίου 2021. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές των εταιρειών Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου 2021 και όχι τον Φεβρουάριο.

Pfizer/BioNTech

Συνεπώς, καθίσταται σαφές πως είναι αδύνατον να εμβολιάστηκε ένα παιδί 2 χρονών στις 25 Φεβρουαρίου 2021 καθότι, αφενός, δεν πραγματοποιούνταν ακόμα κλινικές δοκιμές σε παιδιά κάτω των 12 ετών, και αφετέρου μέχρι τη συγγραφή του παρόντος άρθρου κανένα εμβόλιο για την COVID-19 δεν έχει λάβει άδεια για χορήγηση σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Κατόπιν επικοινωνίας, εκπρόσωπος του CDC των ΗΠΑ δήλωσε στα Ellinika Hoaxes πως η επίμαχη αναφορά, έπειτα από έλεγχο των καταχωρημένων στοιχείων της, διαγράφηκε από τη βάση δεδομένων VAERS καθότι αποδείχθηκε ψευδής:

Η αναφορά από το VAERS την οποία αναζητάτε ήταν ψευδής και για αυτό το λόγο αφαιρέθηκε από το σύστημα.

Το αναγραφόμενο όνομα του ατόμου που κατέθεσε την αναφορά αντιστοιχούσε σε κάποιον παγκόσμιο ηγέτη και το όνομα του ασθενούς αντιστοιχούσε σε έναν επαγγελματία αθλητή.

Τέλος, είναι σκόπιμο να τονιστεί πως το VAERS χρησιμοποιείται ως μέσο συλλογής αναφορών από πολίτες για πιθανές παρενέργειες μετά από τη λήψη εμβολίων και είναι γεγονός πως χρησιμοποιείται συχνά ως απόλυτο τεκμήριο από αντιεμβολιαστικές ομάδες με σκοπό να υποστηρίξουν κινδυνολογικούς ισχυρισμούς για την ασφάλεια των εμβολίων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, με τη χρήση δεδομένων από το VAERS είναι ότι δεν ζητείται απαραίτητα τεκμηρίωση για τις αναφερόμενες αντενδείξεις και προβλήματα υγείας. Επιπλέον, αυτές οι καταγραφές, ακόμα και αν είναι ακριβείς, δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση μεταξύ του αναφερόμενου προβλήματος και του εμβολίου που χρησιμοποιήθηκε. Με απλά λόγια, αφενός ο οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα καταχώρησης οποιασδήποτε πληροφορίας ως ανεπιθύμητη παρενέργεια από κάποιο εμβόλιο και αφετέρου το γεγονός ότι κάποιος έλαβε ένα εμβόλιο και μετά από μερικές ώρες ή ημέρες εμφάνισε ένα ιατρικό πρόβλημα δε σημαίνει ότι το εμβόλιο προκάλεσε αυτό το πρόβλημα. Η χρονική συσχέτιση δεν συνεπάγεται αιτιότητα.