Κορωνοϊός: Θύελλα αντιδράσεων με το βίντεο της Αυστραλίας για τον εμβολιασμό

Το βίντεο κάνει τον γύρο του διαδικτύου και έχει δεχθεί σκληρή κριτική

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Θύελλα αντιδράσεων με το βίντεο της Αυστραλίας για τον εμβολιασμό

Οι εκστρατείες υπέρ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού συνεχίζονται σε όλες τις χώρες και η Αυστραλία αποφάσισε να καλέσει τον κόσμο να εμβολιαστεί με ένα αρκετά σκληρό βίντεο για τα συμπτώματα που μπορεί να έχει κανείς από τον ιό.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο φαίνεται μία νέα κοπέλα που δεν μπορεί να αναπνεύσει στο νοσοκομείο. «Η Covid-19 μπορεί να μας επηρεάσει όλους… Κλείσε ραντεβού για τον εμβολιασμό σου», είναι το σλόγκαν του βίντεο.

Το εν λόγω βίντεο σήκωσε θύελλα αντιδράσεων στα social media καθώς θεωρείται πως άδικα μπαίνουν στο στόχαστρο οι νέοι. Η διαφήμιση παίζει αυτή την περίοδο στο Σίδνεϊ, που βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ξέσπασμα της μετάλλαξης Delta και βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα lockdown, την ώρα που στην Ελλάδα τα κορωνοπάρτι δίνουν και παίρνουν.

Το βίντεο της Αυστραλίας για τον εμβολιασμό

Διάγγελμα Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό

Μπορεί ο πρωθυπουργός να πέρασε ένα ήρεμο Σαββατοκύριακο με την οικογένειά του αλλά... τώρα τρέχει και δεν φτάνει! Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού, σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, με στόχο να χτιστεί το τείχος ανοσίας και να μπει φρένο στη μετάλλαξη Δέλτα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις για τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού, σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες.

Η ανησυχία για το πως θα αντιμετωπιστεί ένα 4ο κύμα πανδημίας, ειδικά από το φθινόπωρο που οι περισσότερες δραστηριότητες θα μεταφερθούν σε εσωτερικούς χώρους οδηγεί στην απόφαση για επίσπευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών, με τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ να είναι οι πρώτοι που θα επιστρατευθούν εντός του Ιουλίου. Επόμενη ομάδα είναι οι υγειονομικοί, και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η υποχρεωτικότητα να ξεκινήσει το αργότερο στις αρχές Αυγούστου.

Η δυσκολία εντοπίζεται στον καθορισμό των κυρώσεων για όσους επιμείνουν να μην εμβολιάζονται, καθώς «η μετακίνηση σε μη μάχιμες θέσεις δεν μπορεί να θεωρείται ποινή», όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που εξετάζεται είναι η αναστολή εργασίας ή η διαθεσιμότητα με τις ανάλογες μισθολογικές επιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς στους οποίους θα καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και να παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης. Η εκτενής επεξεργασία αυτού του σχεδίου είναι και ένας από τους λόγους που οι ανακοινώσεις μετατίθενται για τις επόμενες ημέρες.