Κορωνοϊός: 6 περιοχές ένα βήμα πριν το lockdown - Νέες ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Υποχρεωτικό self-rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: 6 περιοχές ένα βήμα πριν το lockdown - Νέες ανακοινώσεις Χαρδαλιά

«Καμπανάκι» χτύπησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η διασπορά του ιού έχει φέρει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη, με αρκετές περιοχές και σχεδόν το σύνολο της Αττικής να ανεβαίνουν επίπεδο και να είναι πλέον πορτοκαλί.Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και θα ενταθούν οι έλεγχοι και τα τεστ σε περιοχές όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν τεράστια αύξηση.

Οι περιοχές Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου, σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στις περιοχές που έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, θα γίνουν απαραίτητα τα δυο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην εστίαση οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα πρέπει να διεξάγεται ένα self test και ένα rapid test σε όσους εργάζονται στην εστίαση, τον τουρισμό, τα πλοία και τις κατασκηνώσεις και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, ανακοίνωσε πως γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες εισόδου στις κατασκηνώσεις για παιδιά αλλά και το προσωπικό, καθώς θα γίνεται δεκτό μόνο PCR Test ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστάται να διενεργείται έλεγχος με self-test.

Παράλληλα, στη διαπίστωση πως πλέον στη χώρα μας το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, προχώρησε από τη Βουλή, ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην χώρα μας, τα οποία είναι 2.794, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 450.512 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.633 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 6, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.819 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 132 (65.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.740 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 112 (ημερήσια μεταβολή +12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 86 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, οι νέες καταγραφές έδειξαν 281 νέα στελέχη της «Δέλτα» από τις 2 ως τις 7 Ιουλίου και 402 συνολικά, ενώ διπλασιάστηκαν τα στελέχη της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, καθώς από τα 115 που είχαν καταγραφεί ως τις 2 Ιουλίου, έφτασαν στα 215 πέντε ημέρες μετά ενώ συγκεκριμένα τα μισά από τα κρούσματα είναι πλέον της ινδικής μετάλλαξης.

κορωνοϊός κρούσματα