Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις για τη μετάλλαξη Δέλτα

Εξαπλώνεται ραγδαία στην χώρα

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Έκτακτες ανακοινώσεις για τη μετάλλαξη Δέλτα

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και συγκεκριμένα, για τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έχει «χτυπήσει» για τα καλά τη χώρα μας.

Η έκθεση με τις μεταλλάξεις δίνεται στην δημοσιότητα κανονικά κάθε Πέμπτη αλλά σήμερα θα γίνει εκτάκτως και θα καταγράφεται επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα άνω του 50% στα κρούσματα κορωνοϊού.

Το απόγευμα, μαζί με τις ανακοινώσεις για τα κρούσματα, θα γίνει και η σχετική ενημέρωση για τη μετάλλαξη, ενώ αναμένονται και νέα μέτρα για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να επιστρέψουμε από τα νησιά λόγω κορωνοϊού

Οριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, καθώς μπορεί στο ταξίδι προς τα νησιά να χρειάζεται rapid test, αλλά στην επιστροφή οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν self test.

Όπως είπε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Πέμπτης (15/7) το σενάριο εξετάζεται αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στο να υιοθετηθεί, καθώς δεν υπάρχουν σε όλα τα νησιά οι απαραίτητες δομές ώστε να γίνονται τόσα μοριακά ή rapid test καθημερινά.

Έτσι, λοιπόν, φαίνεται πως βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση και όσοι επιστρέφουν από τα νησιά πρέπει να έχουν υποχρεωτικά ένα από τα παρακάτω:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (σ.σ. να έχουν περάσει και 14 ημέρες μετά την δεύτερη δόση)
  • Μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών
  • Πιστοποιητικό νόσησης διάρκειας έως έξι μηνών
  • Self test 24 ωρών με την απαραίτητη βεβαίωση, αλλά και υποχρεωτικότητα για ορισμένες κατηγορίες.