Κορωνοϊός: 2.070 νέα κρούσματα - 5 θάνατοι

Στους 147 οι διασωληνωμένοι

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: 2.070 νέα κρούσματα - 5 θάνατοι

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, τα οποία είναι 2.070 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 477.975 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 125 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.241 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.903 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 147 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 87.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.791 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -3.66%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 159 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ηλικίες 12 - 15!

Κορωνοϊός κρούσματα

Οι ερευνητές απαντούν πόσο πιθανό είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι να νοσήσουν

Σύμφωνα με έρευνα που περιλαμβάνει στοιχεία από τις συνεχιζόμενες έρευνες του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που δημοσιεύθηκε και στο New England Journal of Medicine. Άτομα που μολύνονται με τον νέο κορωνοϊό Sars-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό τους είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο, μικρότερη διάρκεια λοίμωξης και πολύ ηπιότερα συμπτώματα από τους μη εμβολιασμένους.

Ο Δρ Jeff Burgess ο οποίος είναι καθηγητής στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας Mel & Enid Zuckerman επισημαίνει ότι «Οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 90% δεν πρόκειται να νοσήσουν με Covid-19». Συνεχίζει λέγοντας «αλλά ακόμη και αν νοσήσετε, το ιικό σας φορτίο θα είναι χαμηλό και η νόσος πολύ ηπιότερη».

Ενώ τα εμβόλια κατά της COVID-19 αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της μόλυνσης κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό και μπορεί να σημειωθούν λοιμώξεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Μεταξύ 3.975 συμμετεχόντων σε δύο μελέτες, οι λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 εντοπίστηκαν σε πέντε συμμετέχοντες που είχαν πλήρως εμβολιαστεί και σε 11 που είχαν μερικώς εμβολιαστεί, καθώς και σε 156 μη εμβολιασμένους συμμετέχοντες. Περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες προέρχονταν από περιοχές μελέτης της Αριζόνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που είχαν πλήρως ή μερικώς εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια Pfizer και Moderna και μολύνθηκαν, είχαν κατά 40% μικρότερο ιικό φορτίο από αυτό των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων. Το ιικό φορτίο – η ποσότητα του ιού SARS-CoV-2 που βρέθηκε σε ένα δοκιμαστικό δείγμα – θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη σοβαρότητα της νόσου και μπορεί να επηρεάσει τη δευτερογενή μετάδοση.

Πέραν της βαρύτητας της νόσου οι ερευνητές εξέτασαν και τη διάρκειά της. Η πλειονότητα των λοιμώξεων μεταξύ των μη εμβολιασμένων συμμετεχόντων διήρκεσε δύο ή περισσότερες εβδομάδες, σε σύγκριση με μόνο μία εβδομάδα μεταξύ των εμβολιασμένων συμμετεχόντων.

Ωστόσο, είπε «Βλέπουμε ακόμα τα ίδια υψηλά επίπεδα αποτελεσματικότητας του εμβολίου, οπότε αισθανόμαστε καλά γι ‘αυτό», δήλωσε ο Δρ Burgess. «Αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι έχουμε προσθέσει μια σειρά μέτρων για τη σοβαρότητα της λοίμωξης μεταξύ των εμβολιασθέντων ατόμων σε σύγκριση με τους μη εμβολιασθέντες και καταφέραμε να μετρήσαμε το ιικό φορτίο καθώς και τη διάρκεια της λοίμωξης» σημειώνει ο Δρ. Burgess.