Ποινικός Κώδικας: Η αυστηροποίηση των ποινών μετά από τις γυναικοκτονίες

Οι δολοφονίες της Καρολάιν και της Γαρυφαλλιάς συνέβαλαν στην αλλαγή

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ποινικός Κώδικας: Η αυστηροποίηση των ποινών μετά από τις γυναικοκτονίες

Αλλαγές πρόκειται να έρθουν στον ποινικό κώδικα για τα εγκλήματα έμφυλης βίας που πραγματοποιούνται ανά καιρούς στην χώρα μας. Η αυστηροποίηση για τα αποτρόπαια εγκλήματα όπως ήταν αυτό στα Γλυκά Νερά αλλά και στην Φολέγανδρο με την 26χρονη Γαρυφαλλιά, για τα σεξουαλικά εγκλήματα, και τα εγκλήματα κατά των ανηλίκων και έμφυλης βίας, είναι λίγα βήματα πριν γίνουν γράμμα του νόμου, ενώ την ίδια στιγμή βαραίνουν οι πύλες εξόδου των φυλακών για τους βαρυποινίτες και καθυστερούν να ανοίξουν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας πήρε το «πράσινο φως» για να επέλθουν τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και η προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα.

Οι τροποποιήσεις κινούνται στους εξής βασικούς άξονες που είναι

1) στην αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα εγκλήματα ιδιαίτερης ποινικής απαξίας,

2) στην αυστηροποίηση της απόλυσης των καταδίκων υπό όρο όπως και της άρσης της απόλυσης εγκληματιών που τελούν κατ’ επανάληψη σοβαρά κακουργήματα και

3) στην επαναφορά και διεύρυνση του αξιοποίνου στα κοινώς επικίνδυνα αδικήματα όπως εμπρησμό, έκρηξη, πλημμύρα κ.λπ., στα αδικήματα σχετικά με την υιοθεσία και στην αναδιαμόρφωση του πλαισίου των ποινών για τα αδικήματα της κλοπής και της υπεξαίρεσης (στην πλημμεληματική τους μορφή)

Οι τροπολογίες που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο προβλέπουν

  • Μόνον την ποινή της ισοβίου καθείρξεως για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού και του βιασμού σε βάρος ανηλίκου και της θανατηφόρας ληστείας.
  • Η παραγραφή για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας όταν αυτά τελούνται σε βάρος ανηλίκου θα αρχίζει από την ενηλικίωσή του και για ένα έτος, εφόσον η πράξη είναι πλημμέλημα και για τρία έτη εφόσον η πράξη είναι κακούργημα.
  • Αυτεπαγγέλτως θα διώκεται πλέον η προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και η προσβολή της γενετήσιας ευπρέπειας για τους ανηλίκους.
  • Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, όταν τελείται σε χώρο εργασίας, κ.λπ. (σεξουαλική παρενόχληση, κ.ά.) τιμωρείται πλέον μόνο με φυλάκιση (καταργήθηκε η δυνατότητα της εναλλακτικής καταδίκης με χρηματική ποινή) και διώκεται αυτεπάγγελτα.
  • Τα-ο αδίκημα της αιμομιξίας επανέρχεται στην κακουργηματική μορφή του, καθώς με τις αλλαγές που είχαν γίνει στον Ποινικό Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 ήταν πλημμέλημα.
  • Το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανηλίκους ή ενώπιον τους (άρθρο 339 Π.Κ.), τιμωρείται πλέον μόνο ως κακούργημα
  • Η παλαιά διάταξη του άρθρου 310 παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα για τη βαριά σωματική βλάβη επαναφέρεται.
  • Αυστηροποιείται η διάταξη για τη σωματική βλάβη από αμέλεια (άρθρο 314 παρ. 1 Π.Κ.) και προστίθεται νέα διάταξη σύμφωνα με την οποία συνιστά επιβαρυντική περίσταση η τέλεση σωματικής βλάβης σε βάρος υπαλλήλου κατά την εκτέλεση της εργασίας.
  • Επαναφέρεται η διάταξη για την απρόσφορη απόπειρα, η οποία είχε καταργηθεί με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019.
  • Αναδιαμορφώνεται και εξειδικεύεται το πλαίσιο για την παροχή κοινωφελούς εργασίας σε περίπτωση μη παροχής ή πλημμελούς παροχής αυτής από τον καταδικασθέντα.

Οι σοκαριστικές εξελίξεις στην υπόθεση της 26χρονης Γαρυφαλλιάς

«Τα γαμ@σα όλα, εγώ φταίω, ήρθα διακοπές να ηρεμήσω και εγώ τα γαμ@σα όλα», ήταν τα λόγια που έλεγε στους αστυνομικούς του ο 30χρονος δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς, Δημήτρης Βέργος, όταν τον εντόπισαν να κάθεται μια ημέρα μετά το φονικό, δίπλα από το αυτοκίνητό του.

Αυτά προκύπτουν από την κατάθεση του αρχιφύλακα του αστυνομικού σταθμού του νησιού, που έδωσε στις ανακριτικές αρχές για την υπόθεση γυναικοκτονίας στη Φολέγανδρο.Ο αρχιφύλακας ο οποίος στις 16 Ιουλίου ενημερώθηκε από κάτοικο της περιοχής στις τέσσερις το απόγευμα, ότι στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην παραλία της Λυγαριάς επιπλέει μια ανθρώπινη σορός ενώ κοντά στην παραλία υπάρχει και ένα όχημα.

«Δίπλα στο πτώμα βρέθηκε μια τσάντα πλάτης εντός της οποίας υπήρχε αστυνομική ταυτότητα με αναγραφόμενα στοιχεία —–. Στο σημείο πλησίον της ανεύρεσης του πτώματος βρέθηκε το ΙΧ μάρκας —– χρώματος ανθρακί, ιδιοκτήτης του οποίου τυγχάνει ο —–. Το πτώμα ήταν νεαρή γυναίκα» θα πει αρχικά στην κατάθεσή του ο αρχιφύλακας ο οποίος στη συνέχεια αναφέρει για την αναζήτηση του 30χρονου προγραμματιστή... Διαβάστε την συνέχεια στο Athensmagazine.gr