Φωτιά στη Σταμάτα: Ανησυχία για εμπρησμό εξ αμελείας

Οι αρχές αναζητούν μελισσοκόμο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Φωτιά στη Σταμάτα: Ανησυχία για εμπρησμό εξ αμελείας

Χαμός επικρατεί με τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι της Τρίτης σε Σταμάτα, Διόνυσο και Ροδόπολη, με τις αρχές να κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Ήδη έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος τέσσερις προσαγωγές. Οι Αρχές δεν ανακοινώνουν προς το παρόν κανένα περαιτέρω στοιχείο, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις μελισσοκόμους με τους αρμόδιους να επικεντρώνονται σε ένα άτομο, όμως προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή κάποια σύλληψη. Οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να τους σχετίζει με την έναρξη της πυρκαγιάς.

Αρμόδιες πηγες λένε ωστόσο , πως η φωτιά ξεκίνησε- κατά πασα πιθανότητα από μελίσσια, ενώ σε όλα τα σημεία πριν από λίγες ημέρες η γενική Γραμματεια πολιτικής προστασίας είχε προχωρήσει σε καθαρισμών κλαδιών, ξερών χόρτων και κομμένων δέντρων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λογος που η φωτιά «μαζεύτηκε» σχετικά γρήγορα και δεν πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι φωτιές στα διαφορετικά σημεία τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι, με τις πηγές από το πυροσβεστικό σώμα να αναφέρουν στο protothema.grπως έχουν καεί ή υποστεί ζημιές δεκάδες σπίτια, καθώς και αρκετά αυτοκίνητα.

Οι μαρτυρίες που κατέγραψε ο δημοσιογράφος του protothema.gr, Χρήστος Χατζησπύρου ήταν σοκαριστικές. «Όλα έγιναν πολύ ξαφνικά. Κάηκε σπίτι κοντά στο δικό μας. Ακούγαμε για τη Σταμάτα και ξέσπασε και εδώ φωτιά άγνωστο πως. Μας είπαν να φύγουμε από τα σπίτια μας. Δεν έχουν σχέση οι δύο φωτιές.

Ήταν εμπρησμοί καθαροί. Κάποιος περνούσε και πετούσε γκαζάκια. Έπιασαν τα πεύκα. Δεν ξέρω τι πέταξαν, στουπιά, γκαζάκια», δήλωσε κάτοικος της περιοχής. «Δεν υπάρχει τρόπος να προστατευτείς. Δεν είμαστε σε δάσος. Είναι δυνατόν να φεύγουμε για τη δουλειά μας και να γυρνάμε έντρομοι να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας», συνέχισε η ίδια γυναίκα.

Φωτιά στη Σταμάτα λόγος για εμπρησμό

Εννέα διακομιδές ατόμων με ορθοπεδικά και αναπνευστικά προβλήματα

Εννέα διακομιδές ατόμων - δεν πρόκειται για επείγοντα περιστατικά (αφορούν σε ορθοπεδικά και αναπνευστικά τραύματα) - έχουν πραγματοποιηθεί προς εφημερεύοντα νοσοκομεία, από την περιοχή της Σταμάτας και της Ροδόπολης Αττικής όπου μαίνεται η φωτιά.

Συγκεκριμένα, τρία περιστατικά διακομίστηκαν στο ΚΑΤ, πέντε στο νοσοκομείο «Κωνσταντοπούλειο-Αγία Όλγα» και ένα στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι».

Με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Νίκου Παπαευσταθίου οι επιχειρησιακές μονάδες του ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών από την περιοχή που εξελίσσεται η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Ροδόπολης έτσι ώστε να υπάρξει άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας ή και η διακομιδή σε κάποιο Υγειονομικό Σχηματισμό του Νομού Αττικής.

Αυτή τη στιγμή είναι σε ετοιμότητα έξι ασθενοφόρα οχήματα, μία Κινητή Ιατρική Μονάδα (ΚΙΜ) και δύο μηχανές άμεσης επέμβασης του ΕΚΑΒ ενώ έχει τεθεί σε ετοιμότητα (red-alert) και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ).

Φωτιά στην Σταμάτα