Λέσβος: Ναυάγιο με τρείς αγνοούμενους

Δέκα άνθρωποι έχουν διασωθεί

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Λέσβος: Ναυάγιο με τρείς αγνοούμενους

Μέχρι στιγμής, αγνοούνται τρια άτομα ενώ δέκα έχουν διασωθεί σε ναυάγιο φουσκωτής βάρκας στην οριογραμμή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ βόρειας Λέσβου και τουρκικών ακτών.

Στην επιχείρηση διάσωσης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, συμμετέχουν σκάφη του Λιμενικού Σώματος και της Frontex, ελικόπτερο τύπου Super puma και αεροσκάφη, καθώς και ένα παραπλέον πλοίο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ενημερώθηκαν και οι τουρκικές Αρχές. Μάλιστα, πριν από καιρό η Λέσβος είχε απασχολήσει και πάλι τα μέσα καθώς η Δήμητρα της Λέσβου είχε χάσει την ζωή της από έναν οδηγό ο οποίος την χτύπησε και την άφησε στην άσφαλτο.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση ναυαγίου

Όταν δεν γνωρίζουμε τις βασικές κινήσεις κυριαρχεί ο πανικός και δίχως ψυχραιμία και προετοιμασία είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε και πολλές ελπίδες. Εάν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το πλοίο θα πρέπει να φορέσουμε ζεστά ρούχα διότι το ανθρώπινο σώμα έχει μεγάλες απώλειες θερμοκρασίας.


Κινούμαστε ψύχραιμα χωρίς βία βοηθώντας τους γύρω μας και κυρίως όσους τους έχει κυριεύσει ο πανικός.
Φοράμε το ειδικό σωσίβιο πορτοκαλί χρώματος που υπάρχει συνήθως κάτω από το κάθισμα και ελέγχουμε αν έχει ενσωματωμένη σφυρίχτρα και φωτάκι.


Κατευθυνόμαστε στα σημεία συγκέντρωσης για επιβίβαση στις σωστικές λέμβους.
Εάν χρειαστεί να πηδήξουμε στη θάλασσα τότε θα πρέπει να βρούμε κάτι που επιπλέει να πάρουμε μαζί μας γιατί θα μας βοηθήσει όταν κουραστούμε. Η πτώση από το πλοίο θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή εφόσον γίνει πρώτα έλεγχος του τι υπάρχει από κάτω και του ύψους από το οποίο θα πέσουμε.


Μεγάλη Προσοχή!!! Μόλις πέσουμε στη θάλασσα, απομακρυνόμαστε αμέσως από το πλοίο γιατί μπορεί να μας παρασύρει η δύνη στο βυθό.
Μέσα στο νερό προσπαθούμε να μείνουμε ζεστοί μαζεύοντας τα πόδια μας προς το στήθος και δεν επιλέγουμε να εξαντληθούμε κολυμπώντας σε διάφορες κατευθύνσεις.
Συνήθως περιμένουμε να ειδοποιηθούν οι αρχές για να μας περισυλλέξουν. Αν είμαστε τυχεροί και βρεθούμε πάνω σε βάρκα τότε βοηθάμε κι άλλους ναυαγούς ανεβάζοντας τους με προσοχή στη λέμβο.
Αν υπάρχουν πολλοί ναυαγοί μέσα στη θάλασσα τότε μια λύση είναι να πιαστούμε χέρι-χέρι σφιχτά φτιάχνοντας κυκλικές ομάδες για να διατηρηθούμε ζεστοί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Όμως καλό θα είναι όλοι οι άνθρωποι να γνωρίζουν κολύμπι γιατί όλα θα είναι πιο εύκολα αν γνωρίζουμε να κολυμπάμε. Φροντίστε να μάθετε για να μπορείτε να επιβιώσετε σε περίπτωση ναυαγίου.
Όλα τα μεγάλα πλοία έχουν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης και εγκατάλειψης πλοίου βάσει νομοθεσίας όμως ο μεγαλύτερος άγραφος κανόνας είναι η συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα σε μια τέτοια κατάσταση.
Όταν επιβιβαστείτε σε ένα πλοίο για να ταξιδέψετε να βάζετε στο πίσω μέρος του μυαλού σας μια περίπτωση στις χίλιες να χρειαστεί να βιώσετε ένα ναυάγιο κι έτσι θα είστε πάντοτε προετοιμασμένοι για ένα τέτοιο συμβάν.
Να είναι καλοτάξιδα όλα τα πλοία μας και μακριά από ναυάγια!