Κλειστοί από αύριο οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι από 12:00-17:00 λόγω καύσωνα

Έως τις 5 Αυγούστου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κλειστοί από αύριο οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι από 12:00-17:00 λόγω καύσωνα

Κλειστοί θα παραμείνουν από αύριο Τρίτη, 3 Αυγούστου, έως την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, οι ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Η απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που ανακοίνωσε την τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας, μετά και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την ΕΜΥ και με στόχο την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα

Ενόψει του ιστορικού καύσωνα που πρόκειται να σαρώσει και την Ελλάδα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προανήγγειλε μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφορικά με την πρόληψη των πυρκαγιών είπε πως στην «μάχη» μπαίνει και η Αστυνομία η οποία θα κάνει συνεχείς περιπολίες σε όλη την επικράτεια προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν εστίες πυρκαγιάς. Σχετικά με τον επερχόμενο καύσωνα, ο κ. Χρυσοχοΐδης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για ορθή χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και του δικτύου ύδρευσης.

Σχετικά με την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα, είπε πως θα ακολουθήσουν δηλώσεις από το υπουργείο Εργασίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοϊδης απεύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιείται η λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. «Η ΛΕΑ σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είναι μια μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλεγγύη».

Από πλευράς του επικεφαλής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, είπε πως η υπηρεσία θα εκδίδει συνεχείς ενημερώσεις μιας και αναμένονται θερμοκρασίες 42 βαθμών Κελσίου, κατά τόπους και υψηλότερες. «Η κορύφωση του κύματος καύσωνα είναι η Δευτέρα-Τρίτη. Ακολούθως από Τετάρτη το κύμα θα υποχωρήσει, αλλά οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλό επίπεδα», σημείωσε ο κ. Κολυδάς.

Ποιες περιοχές είναι το "Death Valley" της Ελλάδας

Οι περιοχές της Ελλάδας όπου συνήθως ο υδράργυρος "χτυπάει κόκκινο" είναι οι ακόλουθες :

- Κλειστές πεδιάδες Κεντρικής Μακεδονίας

- Θεσσαλικός κάμπος

- Πεδινή Φθιώτιδα - Ευρύτερη περιοχή Λαμίας

- Νότιο τμήμα Ηπείρου - Πεδινή Άρτα και Πρέβεζα

- Δυτική Στερεά (Αιτ/νία) - Πέριξ του Αγρινίου

- Κωπαΐδα Βοιωτίας - Ευρύτερη περιοχή Θήβας

- Κεντρική Εύβοια - Ευρύτερη περιοχή Χαλκίδας

- Πεδιάδα Ηλείας - Ευρύτερη περιοχή Πύργου

- Πεδινή Μεσσηνία (βορείως της Καλαμάτας)

- Λακωνικός κάμπος - Ευρύτερη περιοχή Σπάρτης

- Αργολικός κάμπος - Άργος, Ναύπλιο

- Δυτική Αττική

- ΒΑ Κορινθία - Ευρύτερη περιοχή Ισθμού Κορίνθου

- Ανατολική Ρόδος

- Νότια Κρήτη (Μεσσαρά)

Σε αυτές τις περιοχές, πιθανότατα σε αυτόν τον καύσωνα, θα σημειωθούν πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

ΥΓ : Όλες οι παραπάνω θερμοκρασίες αποτελούν εκτιμήσεις με τα υπάρχοντα στοιχεία. Κάποιες φορές είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές ειδικά όταν αναφερόμαστε μετά την 3η-4η μέρα στις προγνώσεις μας.

Γιάννης Καλλιάνος καιρός καύσωνας