Φωτιά και στην Αρχαία Ολυμπία - Εκκενώθηκαν περιοχές

Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Φωτιά και στην Αρχαία Ολυμπία - Εκκενώθηκαν περιοχές

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβεστικές Αρχές στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά καίει από το μεσημέρι, καίγοντας σπίτια και περιουσίες. Στόχος είναι η φωτιά να παραμείνει εκτός πόλεως καθώς και να περιοριστεί το μέτωπο στο Πελώπιο ενώ φωτιά έχει ξεσπάσει και στην Μεσσηνία.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη.

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Μουριά και Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης- Ολυμπίας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Λιντζόι, όπως και για το Λινάρι. Λεωφορεία μετέβησαν στην περιοχή, απομακρύνοντας πολίτες που δεν διαθέτουν δικό τους όχημα, ενώ οι εκκενώσεις έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Στην Αρχαία Ολυμπία μετέβη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο.

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος.

Η κατάσταση, ανέφερε, είναι πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο και ένα άλλο μέτωπο οδηγείται προς τις κοινότητες. Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας όπως και των ξενοδοχείων που διέμεναν τουρίστες, έγινε άμεσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο η Πυροσβεστική κατάφερε να τους απομακρύνει με ασφάλεια. Η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει κλοιό προστασίας γύρω από την αρχαία Ολυμπία, ενώ η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον Κρόνιο λόφο που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007.

Συναγερμός έχει σημάνει και προς την περιοχή του Λαντζοΐου, καθώς ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έστρεψε την πυρκαγιά προς εκεί, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης. Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 33 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.

Παράλληλα, το patrisnews.gr μετέδωσε ότι η φωτιά καίει σπίτια στο Πελόπιο, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στην Καυκανιά, όπου η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό κι έχει προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό τους. Η αστυνομία πηγαίνει πόρτα-πόρτα στον οικισμό για να διασφαλίσει ότι όλοι θα απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ ήδη απεγκλωβίστηκαν μία ηλικιωμένη και ο γιος της. Στην Καυκανιά υπήρξε πτώση κολώνας της ΔΕΗ που εμποδίζει την έλευση πυροσβεστικών στο σημείο.Οι κάτοικοι στα χωριά βρίσκονται στους δρόμους και παρακολουθούν τις φλόγες να πλησιάζουν τα χωριά τους και να απειλούν τις περιουσίες τους.

Οι νέες του ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για τις φωτιές

Μια νέα έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε το βράδυ της Τετάρτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τις φωτιές.

Ο ίδιος μέσα σε όλα ανέφερε πως σε 118 πυρκαγιές επιχείρησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Επικράτεια το τελευταίο 24ωρο.

Στην Βαρυμπόμπη, όπου η φωτιά ξέσπασε χθες, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν για τον φόβο αναζωπυρώσεων. Σε εξέλιξη παραμένει η φωτιά στην Εύβοια. Στην περιοχή επιχείρησαν 165 πυροσβέστες με πεζοπόρα και 58 οχήματα και δυνάμεις από αέρος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Δευκαλίων. Στις 4 το μεσημέρι, το λιμενικό επιχείρησε επιχείρηση απεγκλωβισμού στις Ροδιές. Συνολικά, εστάλησαν πέντε μηνύματα μέσω του 112.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στο μεγάλο μέτωπο στην Ηλεία, καθώς όπως είπε, τις μεσημεριανές ώρες σχεδόν ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν 7 πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Επιχιερούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, ομάδα drone του Πυροσβεστικού, το Beriev 200, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Εστάλησαν σειρά μηνυμάτων για εκκένωση οικισμών.

Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο. Στο σημείο βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε Χαλκιδική και Μεσσηνία.

Η Ελλάδα δέχθηκε βοήθεια από την Κύπρο και τη Σουηδία, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

«Δίνουμε και σήμερα μια τιτάνια μάχη σε πολλαπλά μέτωπα. Σύμμαχός μας το 112. Ένας μεγάλος ακόμη σύμμαχος απεδείχθη το πρόγραμμα Δρυάδες, υπό την Πολιτική Προστασία και διευκόλυναν τη διέλευση των πεζοπόρων κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Στην Αρχαία Ολυμπία, έγινε εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου, γεγονός που διευκολύνει τη δράση των πυροσβεστικά», ανέφερε.

Πάντως, και αύριο η μέρα αναμένεται δύσκολη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. «οι επόμενες ημέρες, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες», τόνισε, καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών και να αποφεύγεται κάθε κίνηση μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε νωρίτερα ότι η χθεσινή ήταν πολύ δύσκολη νύχτα «όχι μόνο στην Αττική αλλά και σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη στη Λίμνη Ευβοίας, στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και στην Ανατολική Μάνη», καθώς από το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες ενάρξεις πυρκαγιών σε όλη την Ελλάδα.

Προς το παρόν πιο κρίσιμες κρίνονται οι φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Αρχαία Ολυμπία και στην Εύβοια. Και στις δύο περιπτώσεις έχουν γίνει εκκενώσεις οικισμών ενώ οι φλόγες έχουν ήδη κάψει κατοικίες.

 Νίκος Χαρδαλιάς νέες του ανακοινώσεις για τις φωτιές