Κορωνοϊός: Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Ο χάρτης των σημερινών κρουσμάτων

Το απόγευμα της Πέμτπης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα, μαζί με την γεωγραφική τους κατανομή.

Παραμένει υψηλή η διάδοση του κορωνοϊού στην Αττική και την Κρήτη, σταθερά πάνω από τα 250 περιστατικά η Θεσσαλονίκη, την ώρα που παρατηρείται σημαντική εξάπλωση του ιού σε μια σειρά νησιών.

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ αναφορικά με την κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού, η Αττική διατηρεί τα πρωτεία σε αριθμό περιστατικών, με 885 μολύνσεις. Εξ αυτών, 240 εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας και 137 στην ΠΕ Πειραιά.

Την ίδια στιγμή, 268 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, η οποία τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταθερά αυξημένο αριθμό περιστατικών.

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως παγιώνεται η αυξημένη διάδοση του κορωνοϊού στην Κρήτη, που το τελευταίο 24ωρο καταγράφει 376 νέα περιστατικά, εκ των οποίων 167 στο Ηράκλειο και 129 στα Χανιά.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, 70 μολύνσεις σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφει η Αχαΐα και από 30 οι ΠΕ της Λακωνίας και της Λάρισας.

Την Τετάρτη, 830 ήταν τα κρούσματα στην Αττική και 297 στην Κρήτη.Σε ό, τι αφορά τα νησιά, τουριστικούς προορισμούς στην καρδιά του καλοκαιριού, αυξημένα περιστατικά (98) παρουσιάζει η Ρόδος, 31 η Λέσβος, 29 η Πάρος, 19 η Νάξος, 13 η Μύκονος και 10 η Λευκάδα.

Στη Ζάκυνθο που μπαίνει σε καθεστώς mini lockdown από τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται σε 14 περιστατικά.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

Από το σύνολο των 2.800 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 16 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Η κατανομή των 2.784 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον κατωτέρω πίνακα.

Κορωνοϊός χάρτης

Lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά

Σε τοπικό και μίνι σχετικά lockdown μπαίνουν από αύριο Παρασκευή (6/8) η Ζάκυνθος και τα Χανιά, λόγω έξαρσης κρουσμάτων του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την εισήγηση των λοιμωξιολόγων που έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, ο νομός της Κρήτης και το νησί του Ιονίου, θα μείνουν χωρίς μουσική στην εστίαση και στη διασκέδαση, ενώ θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τη μία μέχρι τις 6 τα ξημερώματα.

Οπως έγινε γνωστό, μετά από εισήγηση της υποεπιτροπής των Λοιμωξιολόγων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση, η κυβέρνηση προχωρά στην υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών, τοπικού χαρακτήρα μέτρων για τις Περιφερειακές Ενότητες Ζακύνθου και Χανίων, οι οποίες και μεταφέρονται στο κόκκινο (επίπεδο 4) λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου (+69% για τη Ζάκυνθο και +54% για τα Χανιά σε εβδομαδιαία βάση).

Από την Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί θα ισχύουν τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
  • Τα μέτρα ισχύουν μέχρι την Παρασκευή 13 Αυγούστου και θα αξιολογηθούν εκ νέου από την Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Σημειώνεται επίσης ότι οι Δήμοι Ρόδου και Ιητών (Ιος) ανεβαίνουν στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) με αυξημένη επιτήρηση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της επικράτειας δεν παρατηρείται ανησυχητική διαφοροποίηση ως προς το επιδημιολογικό φορτίο.Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές Αρχές καλούν τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες των εν λόγω περιοχών σε πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να ελεγχθεί και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Κορωνοϊός Lockdown σε Ζάκυνθο και Χανιά