Φωτιά στην Ηλεία: Εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο χωριό Κλαδέος

Σε εξελίξη δύο μεγάλα μέτωπα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Φωτιά στην Ηλεία: Εγκλωβισμένοι άνθρωποι στο χωριό Κλαδέος

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία, καθώς περίπου 150 άτομα είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Κλαδέος, με την πυροσβεστική να έχει ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας αλλά και του στρατού.

Παράλληλα, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση του οικισμού Λάλα, καθώς οι μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τον ουρανό. Ωστόσο κάτοικοι αρνούνται να φύγουν από τα σπίτια τους, την ώρα που η αστυνομία προσπαθεί να εκκενώσει την περιοχή.

Σε εξέλιξη δυο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Χελιδόνι και Λάλα

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.

«Τη στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, «γίνεται μετ' εμποδίων η προληπτική εκκένωση αρκετών κοινοτήτων, αφού δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι που θέλουν να παραμείνουν στα σπίτια τους, με σκοπό να προσπαθήσουν να τα προστατεύσουν από την φωτιά.»

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικοί και πυροσβέστες απομάκρυναν έγκαιρα κατοίκους από κοινότητες που έπρεπε να εκκενωθούν, λόγω της φωτιάς, ενώ έγκαιρα εκκενώθηκε και μία κατασκήνωση στην περιοχή της Φρίξας.Για το χωριό Κλαδέος, μιλώντας στο OPEN, η κυρία Κανέλλα Φωτοπούλου της οποίας η μητέρα μένει στο χωριό, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί σε ένα σημείο και κάνουν ό,τι μπορούν, ενώ δεν έχουν μπαταρία για να επικοινωνήσουν με κάποιον.

Το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει στις Πεύκες, όπου καίγονται σπίτια και περιουσίες. Περίπου 20 άτομα εγκλωβίστηκαν για περίπου μιάμιση ώρα. Σύμφωνα με κάτοικο της συγκεκριμένης περιοχής κινδύνευσαν άνθρωποι ενώ οι φλόγες έκαιγαν τις γύρω αυλές.

«Η φωτιά ερχόταν προς το μέρος μας με άγριες διαθέσεις. Με ιδιωτικά μέσα καταφέραμε και με την συνδρομή των αστυνομικών που ήρθαν στη συνέχεια καταφέραμε να ανοίξουμε τον δρόμο. Αυτοί που μείναμε πίσω είχαμε έτυχε και είχαμε υδροφόρες. Τα λεπτά περνούσαν απελπιστικά», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

«Στο χωριό έχουν καεί κάποιες αποθήκες και δεν μπορώ να γνωρίζω για σπίτια. Πιθανότατα έχουν μείνει πίσω και άνθρωποι, ο δρόμος από ένα σημείο και μετά ήταν ανοιχτός για να φύγει όποιος ήθελε, αλλά δε γνωρίζω», τόνισε ακόμη. Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας είχαν διακομιστεί δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.