Κυριακή, 05 Δεκεμβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

«Είναι μαχαιριά στην καρδιά...» - «Λύγισε» στη συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού»

«Είναι μαχαιριά στην καρδιά...» - «Λύγισε» στη συνέντευξη τύπου ο Νίκος Χαρδαλιάς
Ενημέρωση 10.08.2021 15:49
Από Νεφέλη Ντατσοπούλου

Εξαιρετικά φορτισμένος εμφανίστηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης (10/8) για τις φωτιές που έχουν πλήξει την τελευταία εβδομάδα τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα τόνισε πως η παραίτησή του βρίσκεται πάνω πάνω στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για όλα όσα έχουν συμβεί αυτές τις μέρες και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη συγκίνησή του όταν αναφέρθηκε στις περιουσίες που χάθηκαν στις φλόγες.

Οι δηλώσεις που έκαναν τον Νίκο Χαρδαλιά να «λυγίσει»

«Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού. Παραμένω κρατικός λειτουργός, ένας άνθρωπος του καθήκοντος. Κάθε σπίτι που χάνεται, για όλους εμάς είναι μια τραγωδία και είναι μια μαχαιριά στην καρδιά», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας.

Αφαιρούν τα καθήκοντα του Νίκου Χαρδαλιά;

Ραγδαίες εξελίξεις πρόκειται όπως φαίνεται να σημειωθούν με το μέλλον του Νίκου Χαρδαλιά. Και αυτό γιατί γίνεται λόγος για αφαίρεση καθηκόντων, με αφορμή τις πυρκαγιές.

Η Προεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής, αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν. Δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών, δεν ληφθήκαν υπ' όψιν. Καμμιά μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους Υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ότι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών.

Η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν- σε μεγάλο βαθμό- ούτε τον νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του Υπουργού προστασίας του πολίτη και του Υφυπουργού πολιτικής προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι επικοινωνιακή και ο ίδιος συνυπεύθυνος.

Οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών.

Έχουμε ήδη ζητήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ανασυγκρότησης των περιοχών. Με μέτρα προστασίας των δασών ,σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Για να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα.

Αν ο κ Μητσοτάκης επιζητεί ειλικρινά διακομματική συναίνεση, επιβάλλεται να φέρει το ταχύτερο το κυβερνητικό σχέδιο για συζήτηση στη Βουλή. Μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις του ψευδοδικομματισμού που μόνο σκοπό έχουν την αποσιώπηση των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ.

Και βέβαια να δεχθεί διακομματικό έλεγχο στην εφαρμογή των μέτρων, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Γιατί υπάρχει η κακή εμπειρία από τη διαχείριση του Ταμείου για τις πυρκαγιές του 2007από τη ΝΔ και είναι δεδομένες οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών για τους πληγέντες σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Στις πυρκαγιές δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης. Η τεχνητή επικοινωνιακή εικόνα κάηκε. Τώρα στη σκληρή πραγματικότητα είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσία. Εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που προσφέρει στους πολίτες. Νοιαζόμαστε να δοθούν συναινετικά λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη συνέχεια της ζωής τους. Θεωρούμε δραματικά επικίνδυνο τον διχασμό και την κομματική πόλωση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται οργή, απογοήτευση και απόγνωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αφαιρούν τα καθήκοντα του Νίκου Χαρδαλιά

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ασύλληπτα... κουλό: Τι συμβολίζει το τατουάζ που έχει ο Νίκος Χαρδαλιάς στο αριστερό του μπράτσο

Χαρδαλιάς: «Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει»

Share