Κικίλιας: Εμβολιασμοί έξω από ναούς την Κυριακή

«Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν σε μερική κανονικότητα και μετά σε μια κανονικότητα»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Κικίλιας: Εμβολιασμοί έξω από ναούς την Κυριακή

Καλεσμένος στην εκπομπή Newsroom του ΣΚΑΪ βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης (26/8) ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού και ξεκαθάρισε πως οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν πιο γρήγορα στην κανονικότητα.

Την ώρα που οι εξελίξεις με την τρίτη δόση του εμβολίου «τρέχουν», ο Υπουργός Υγείας τονίζει την ανάγκη να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί ενώ την ίδια στιγμή καθιστά σαφές πως το ΕΣΥ είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει ένα ακόμα κύμα της πανδημίας.

Οι δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια για τους εμβολιασμούς

«Αυτοί που αντιδρούν είναι κάποιοι συνδικαλιστές μια ισχνή μειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και στον ιδιωτικό τομέα είναι πολύ υψηλό το ποσοστό των γιατρών, αλλά και των νοσηλευτών που έχουν εμβολιαστεί. «Είναι η μεγάλη πλειονότητα αυτοί που έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα» εξήγησε και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν η οργανωμένη Πολιτεία μπορεί να εντοπίσει ποιοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον ιδιωτικό τομέα και να τους επιβάλει κυρώσεις, σημείωσε: «πάντα μπορεί η πολιτεία να εντοπίσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και να τους επιβάλει πρόστιμα αλλά και κυρώσεις που θα ανακοινωθούν σε προσεχή ΚΥΑ».

Επίσης όπως ανακοίνωσε ο κ. Κικίλιας κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή που μάς έρχεται.

«Οι εμβολιασμένοι θα περάσουν σε μερική κανονικότητα και μετά σε μια κανονικότητα, είναι δίκαιο, γίνεται και σε άλλες προηγμένες χώρες», διευκρίνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σχετικά με το πόσο είναι έτοιμο το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει την κατάσταση που ενδεχομένως προκύψει το φθινόπωρο, είπε ότι αυτό βρίσκεται σε ετοιμότητα. «Το ΕΣΥ είναι εδώ έτοιμο για να δώσει ξανά τη μάχη αν χρειαστεί» είπε ο κ. Κικίλιας και επανέλαβε ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος. «Οι εμβολιασμένοι άνω των 60 ετών, έχουν 20 φορές μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά» τόνισε, επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά πως 9 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, σήμερα, είναι ανεμβολίαστοι.

Αλλάζουν από 13 Σεπτεμβρίου τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προέβη σε νέες ανακοινώσεις για τα μέτρα της δημόσιας υγείας που αφορούν αποκλειστικά τους ανεμβολίαστους πολίτες στην Ελλάδα αλλά και τι πρόκειται να ισχύσει από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για μία πανδημία των ανεμβολίαστων» τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και στην συνέχεια ανέφερε: «Πάνω από το 90% των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», φράση που επανέλαβε δύο φορές.

«Επιστρέφοντας από τις διακοπές οι Έλληνες κλείνουν εμβολιασμούς» είπε ο Βασίλης Κικίλιας διευκρινίζοντας ότι χρειαζόμαστε περίπου ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς ακόμη για να φτάσουμε τα ποσοστά εμβολιασμών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.».

Από την άλλη σάλος έχει προκληθεί με τις δηλώσεις του Στέφανου Τσιτσιπά, ο οποίος είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη καθώς δεν έχει γίνει αναγκαίο προς το παρόν.

  • Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας εξηγώντας ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους δεν ευθυγραμμιστούν
  • Από τις 13/9 οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα - Στα 10 ευρώ το κόστος
  • Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς, από 13 Σεπτεμβρίου. Δωρεάν τεστ θα δίδονται μόνο σε μαθητές. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα
  • Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν
  • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης βάσει νόμου έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους είναι εμβολιασμένοι
  • Χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση
  • Στις ανακοινώσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται από το υπουργείο Υγείας, συμμετέχει και η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου.

Δείτε παρακάτω τις δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια