Έκρηξη στην Καμπούλ: Στους 170 οι νεκροί, τουλάχιστον 200 τραυματίες

Ανάμεσα στους νεκρούς 13 Αμερικανοί, μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Έκρηξη στην Καμπούλ:  Στους 170 οι νεκροί, τουλάχιστον 200 τραυματίες

Στους 170 είναι πια οι νεκροί, μετά την ισχυρή έκρηξη που σκόρπισε τον τρόμο έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ανάμεσα στους νεκρούς 13 Αμερικανοί, μέλη των στρατιωτικών δυνάμεων, και Βρετανοί, ενώ οι τραυματίες φτάνουν στους περίπου 200.

Λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, χιλιάδες κόσμου έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο για να φύγει από την κόλαση του Αφγανιστάν.

Η επίθεση που προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό οδήγησε σειρά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να παγώσουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Μετά την επίθεση από βομβιστή αυτοκτονίας, που έδρασε ως μοναχικός λύκος, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη. Συγκεκριμένα, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, παρακλάδι του ISIS, βρέθηκε πίσω από το λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν.

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν αναρριχήθηκε το 2015, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της ομάδας ISIS έξω από το Ιράκ και τη Συρία.

Η περιοχή Χορασάν καλύπτει το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την κεντρική Ασία και μέρος του Ιράν.

Οι μαχητές του ISIS-K πιστεύεται ότι είναι 2.200, με τον φόβο για αύξηση του αριθμού να είναι υπαρκτός δεδομένης της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη γύρω περιοχή.

Οι συγκεκριμένοι μαχητές είναι εγκατεστημένοι στις επαρχίες Κονάρ και Νανγκαράρ, ενώ βρίσκονται πίσω από ορισμένες από τις σκληρές επιθέσεις στο Αφγανιστάν.

Μετά τη φονική έκρηξη, οι ΗΠΑ έσπευσαν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν θα πτοηθούν από το Ισλαμικό Κράτος και πως δεν θα επιτρέψουν άλλες επιθέσεις από το Αφγανιστάν σε βάρος των Αμερικανών.

Στην αποσαφήνιση ότι δεν σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη κοντά σε ξενοδοχείο, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, και πως ο βομβιστής αυτοκτονίας έδρασε ως μοναχικός λύκος, προχώρησε διπλωμάτης του Πενταγώνου σε συνέντευξη Τύπου, μετά το λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υπογράμμισε, ακόμη, πως 5.000 Αμερικανοί έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια από το Αφγανιστάν, ενώ η καταληκτική ημερομηνία, η 31η Αυγούστου, που έχουν θέσει οι Ταλιμπάν για την απομάκρυνση των Αμερικανών δεν είναι μακριά.

Συνολικά, 111.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς έξω από το Αφγανιστάν, ως μέρος της επιχείρησης εκκένωσης.

Υπάρχουν ακόμη 5.400 άνθρωποι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ περιμένοντας να απομακρυνθούν με πτήσεις.

«Πάνω από 5.000 μέλη αμερικανικών υπηρεσιών βρίσκονται σε κίνδυνο. Αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία της επιχείρησης, το Ισλαμικό Κράτος δεν θα μας φοβίσει όμως», τόνισε ακόμη.

«Θα απομακρύνουμε τον κόσμο μέχρι το τελευταίο λεπτό», διεμήνυσε το Πεντάγωνο, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και άλλες επιθέσεις στο Αφγανιστάν λόγω απειλών που εντοπίζονται στην περιοχή.

Έκρηξη στην Καμπούλ στους 170 οι νεκροί, τουλάχιστον 200 τραυματίες

Η θέση του Τζο Μπάιντεν για την έκρηξη στην Καμπούλ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εκφράστηκε από τον Λευκό Οίκο για την κρίση στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση θα «συνεχιστεί» ως την 31η Αυγούστου, που επιβεβαίωσε ότι παραμένει η προθεσμία για την αποπεράτωση της επιχείρησης εκκένωσης και την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα. Υπεραμύνθηκε εκ νέου της απόφασής του να προχωρήσει στην αποχώρηση.

Χαρακτηρίζοντας «ήρωες» που εκτελούσαν «επικίνδυνη και αλτρουιστική αποστολή για να σώσουν τις ζωές άλλων» τους πεσόντες, ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ θα «καταδιώξουν» το ΙΚ, θα ανταποδώσουν το πλήγμα με «δύναμη και ακρίβεια»: «θα τους κάνουμε να πληρώσουν», τόνισε. Έχει ήδη ζητήσει να καταρτιστούν και να του παρουσιαστούν επιχειρησιακά σχέδια για να χτυπηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ), πρόσθεσε, λέγοντας πως θα εμπλέξει επιπλέον δυνάμεις εάν απαιτηθεί. «Δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα συγχωρήσουμε, θα σας κυνηγήσουμε και θα πληρώσετε», είπε ο κ. Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους υπεύθυνους για το μακελειό.

Αντιδρώντας στην επίθεση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, συγκάλεσε νωρίτερα έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Αφγανιστάν. Η Ουάσινγκτον είχε καταστήσει σαφές ήδη νωρίτερα πως θα συνεχίσει την επιχείρηση απομάκρυνσης ξένων και αφγανών πολιτών, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πια. Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επίθεση τονίζοντας πως δεν πρέπει να σταματήσει η επιχείρηση εκκένωσης, που ως χθες επέτρεψε να εγκαταλείψουν τη χώρα σχεδόν 100.000 άνθρωποι.