Αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ - Που θα φτάσει το ψωμί κι όχι μόνο

Από πότε θα ισχύουν οι ανατιμήσεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αυξήσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ - Που θα φτάσει το ψωμί κι όχι μόνο

Κύμα ανατιμήσεων πλήττει ολόκληρο τον κόσμο από τις αρχές ακόμα του καλοκαιριού και ήδη έχει γίνει αισθητό και στη χώρα μας. Κάτι που έχει προκαλέσει ανησυχία ως προς την επίπτωση που θα έχει στον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Που και πότε θα γίνουν οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ

Οι αυξήσεις τιμών σε σιτηρά, αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας, αλλά και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και των μεταφορικών, φέρνουν τους καταναλωτές αντιμέτωπους με ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής.

Σύμφωνα με στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι αλυσίδες δεν μπορούν πλέον να απορροφήσουν τα αυξημένα κόστη και το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές στο ράφι θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, με το ευμενέστερο σενάριο να κάνει λόγο για αυξήσεις γύρω στο 3%-4%, οι οποίες μάλιστα θα αφορούν σε όλα τα προϊόντα. Παράλληλα, αυξήσεις-φωτιά αναμένεται να πάρουν και οι τιμές στο ψωμί, με κάποια αρτοποιεία να το πωλούν ήδη έναντι 1,20-1,40 ευρώ το μισό κιλό από 0,80 ευρώ, αναφέρει σε σημερινό ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Το ράλι που καταγράφεται εδώ και λίγους μήνες στις πρώτες ύλες και στο μεταφορικό κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται ότι έφτασε και στη χώρα μας, με τις πρώτες αυξήσεις τιμών να καταγράφονται τόσο σε τρόφιμα όσο και σε άλλα καταναλωτικά είδη. Άλλωστε, όπως έγινε γνωστό την περασμένη Τρίτη, τον Αύγουστο αυξήθηκε ξανά ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται κατά 3% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, και αφού είχαν ανέβει κατά 2,2% τον Ιούλιο.

σούπερ μάρκετ

Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα, με παράγοντες της αγοράς να παραδέχονται ότι σύντομα οι ανατιμήσεις θα αποτυπωθούν και στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα δε με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, ο οποίος «παρακολουθεί τη διακύμανση των τιμών των βιομηχανικών προϊόντων τα οποία πωλούνται στην εγχώρια αγορά και σε εκείνα που εξάγονται», κατέγραψε τον Ιούλιο -για τέταρτο συνεχόμενο μήνα- διψήφια αύξηση κατά 13%. Μάλιστα, τον ίδιο μήνα, ο επιμέρους δείκτης της εσωτερικής αγοράς κατέγραψε αύξηση 10,3%.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις που έκανε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης, Ιωάννης Μασούτης, σημειώνοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους οι τιμές στο ράφι θα έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Πρόσθεσε δε ότι επειδή δεν πρόκειται μόνο για αύξηση σε κάποιες συγκεκριμένες πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα τα σιτηρά, οι ανατιμήσεις θα αφορούν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. «Αυτό που κάνουμε αυτήν τη στιγμή είναι να στοκάρουμε για τους επόμενους 2-3 μήνες, ώστε να κρατήσουμε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα χαμηλά τις τιμές. Ωστόσο, αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Εκτιμώ ότι προς το τέλος του έτους οι τιμές στο ράφι θα έχουν αυξηθεί και η αύξηση θα είναι το λιγότερο της τάξεως του 3%. Ομως, ακόμα και αυτό είναι δυσβάστακτο για τα νοικοκυριά», σημείωσε.

Απόφαση κόλαφος: Για να μπούμε σούπερ μάρκετ θα θέλουμε αρνητικό τεστ κορωνοϊού

Όσο τα κρούσματα συνεχίζουν να χτυπάνε κόκκινο τόσο οι ειδικοί ψάχνουν να βρουν περισσότερους τρόπους ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορωνοϊού.

Στο τραπέζι σενάριο για αγορές σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα με βεβαίωση αρνητικού τεστ. Οι επιστήμονες απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό ακόμα και στα παιδιά προειδοποιώντας για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει η νόσηση από κορωνοϊό.