Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Συνεχίζεται το θρίλερ...

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Κρήτη

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Κρήτη. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε μέγεθος 4,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 5χλμ. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 11χλμ ΝΝΑ Αρκαλοχωρίου. Πριν από λίγες ώρες πραγματοποιήθηκε και η κηδεία του άτυχου άντρα που έχασε την ζωή του από τον σεισμό.

Στην Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Οι πρώτες του δηλώσεις λίγες ώρες μετά τους ισχυρούς σεισμούς

Στην Κρήτη βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να δει και να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί, μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ χθες το πρωί στο Ηράκλειο.

Ο ίδιος μέσα σε όλα ανακοίνωσε άμεση ενίσχυση 1 εκατομμυρίου ευρώ για τους δύο δήμους που έχουν πληγεί.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα σταθεί αρωγός στους πληγέντες και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καθυστερήσουν οι αποζημιώσεις για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. «Θα το δούμε, δεν υπάρχει πλαφόν» είπε, ερωτηθείς για το ύψος των αποζημιώσεων. Ο κ. Μητσοτάκης που βρισκόταν στη Γαλλία, επέστρεψε στην Ελλάδα και προσγειώθηκε απευθείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου τον υποδέχτηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Ο πρωθυπουργός πήγε στο Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, περιοχή που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια. Εκεί, συνομίλησε με κατοίκους, μικρά παιδιά αλλά και στελέχη της ΕΜΑΚ.

Μία ηλικιωμένη γυναίκα έσπευσε να του πει αναφερόμενη στο φονικό σεισμό «Είμαι 80 χρονών και αυτό δεν το έχω ξαναδεί» - «Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε» της απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.

Μετά το Χουδέτσι, ο πρωθυπουργός πήγε στο Αρκαλοχώρι και επισκέφτηκε στο παλιό τμήμα της κωμόπολης όπου βρίσκονται και τα περισσότερα από τα κτίρια στα οποία έχουν καταγράφει σοβαρές ζημιές.

Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.

Σύμφωνα με πηγές, η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες. Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Ανάλογα των μέτρων για τους πυρόπληκτους θα είναι τα μέτρα για τους σεισμόπληκτους στην Κρήτη, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Επεσήμανε δε, ότι «θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και η πλατφόρμα θα ανοίξει αμέσως».

Στις σεισμόπληκτες περιοχές ο πρωθυπουργός

Posted by Cretalive.gr on Tuesday, September 28, 2021