Ανατριχιαστική η κατάθεση της γιατρού της Παλιοσπύρου: «Αυτό το οξύ μπορεί να σκοτώσει»

«Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ανατριχιαστική η κατάθεση της γιατρού της Παλιοσπύρου: «Αυτό το οξύ μπορεί να σκοτώσει»

Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης με βιτριόλι, συνεχίζεται ακόμη καθώς οι εξελίξεις είναι άκρως καταιγιστικές με τις τελευταίες πληροφορίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Για άλλη μια φορά, η Ιωάννα Παλιοσπύρου βρέθηκε αντιμέτωπη με την 37χρονη Έφη στο δικαστήριο αλλά οι δυο τους δεν αντάλλαξαν ούτε ένα βλέμμα.

Μέσα σε όλα, η γιατρός της Ιωάννας Παλιοσπύρου βρέθηκε επίσης προκειμένου να δώσει την κατάθεσή της. Μέσα σε όλα η Μαρία Καλοφώνου η οποία είναι διευθύντρια Πλαστικής Χειρουργικής του Θριασίου Νοσοκομείου τόνισε χαρακτηριστικά πως μόνο μια κουταλιά από το βιτριόλι μπορεί να επιφέρει θάνατο.

«Παρέλαβα την Ιωάννα Παλιοσπύρου τη δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση. Τα εγκαύματα χρειάζονται δύο με τρία 24ωρα για να γίνει ανάνηψη για να μη συμβεί αυτό που λέμε ολιγαιμικό σοκ.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε τέτοιες περιπτώσεις και να επηρεάσει όλα τα όργανα. Αυτό προσπαθούσαμε να αποφύγουμε τις πρώτες ημέρες. Ήταν βαθιά εγκαύματα και μπορούσαμε να το ξεχωρίσουμε από την πρώτη στιγμή.

Ήταν ολικού πάχους και αυτό σημαίνει ότι έχει καεί όλο το δέρμα και δεν υπάρχει δυνατότητα αναγέννησης. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα θα γίνει από γκρι, μαύρο και θα πρέπει να αφαιρεθεί». Είπε η κυρία Καλοφώνου στην έναρξη της κατάθεσης της και συνέχισε λέγοντας: «Είχε δυο σηπτικά επεισόδια, δηλαδή μικρόβια στο αίμα.

Το δεύτερο επεισόδιο στις αρχές Ιουλίου μας τρόμαξε περισσότερο γιατί δεν υπήρχε αντιβιοτικό για να το αντιμετωπίσουμε. Όταν βάλαμε την Ιωάννα στο χειρουργείο, δεν ξέραμε πού έχει φτάσει. Το οξύ προχωράει βαθιά, θα μπορούσε να είχε κάψει μύες ή οστά. Στον τράχηλο θα μπορούσε να είχε πάει σε βαθύτερα στρώματα.

Όταν την έβαλα χειρουργείο, ζήτησε να υπάρχει αγγειοχειρουργός γιατί φοβήθηκα ότι μπορεί να έχει αγγίξει αγγεία και να μη μπορώ να σταματήσω την αιμορραγία. Θα μπορούσε να χάσει τη ζωή της, μιλάμε και για απώλεια ζωής.

Η θανατηφόρα δόση στο βιτριόλι είναι τα 10ml, δηλαδή μια κουταλιά του γλυκού αρκεί για να σκοτώσει αν το καταπιεί κάποιος. Θα κατέβαινε στον οισοφάγο». Τέλος, η κυρία Καλοφώνου κατέθεσε πως η βοήθεια της φαρμακοποιού ήταν «σωτήρια».

«Απορώ πώς βρήκε τη δύναμη από τον πόνο εκείνης της στιγμής να φτάσει μέχρι το φαρμακείο. Απορώ πώς δεν λιποθύμησε από τον πόνο. Αν είχε λιποθυμήσει από τον πόνο της στιγμή της επίθεσης και είχε πέσει μέσα στο υγρό, ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε» και συμπλήρωσε:

«Όταν το βιτριόλι πέφτει, εκλύει θερμότητα και ατμούς. Ξέρουμε ότι το βιτριόλι ήρθε σε επαφή με αεροφόρες οδούς, αφού έχει καεί στη μύτη. Αν είχε πάρει μια μεγάλη ανάσα, θα υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή της.

Επίσης εάν το υγρό συνέχιζε να λειτουργεί και δεν είχε φτάσει στο φαρμακείο να πλυθεί, θα είχε προχωρήσει στο τράχηλο, από τον οποίο περνούν πολλά αγγεία τα οποία αν διαβρωθούν μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο», είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας.

Επίθεση με βιτριόλι: «Η Έφη μπορεί να είναι έξω σε 5 χρόνια»

Στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τι 6», βρέθηκε καλεσμένος ο δικηγόρος Γιάννης Μαρακάκης όπου μέσα σε όλα σχολίασε την υπόθεση βιτριόλι σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο για το αν υπήρχε κάποιου είδους ομάδα υποστήριξης. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως θεωρεί απίθανο να μπορούσε να το κάνει όλο αυτό από μόνη της.

Μάλιστα, μιλώντας για την ποινή που μπορεί να επιβληθεί στην δράστρια είπε πως εάν παραμείνει το κατηγορητήριο ως έχει τότε το πλαίσιο ποινής με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη θα είναι 2 έως 8 χρόνια.

“Μεσοβέζικα μιλώντας καθώς έχει εκτίσει και κάποιους μήνες, μπορεί να είναι έξω σε πέντε χρόνια. Εκείνη θα έχει βγει, ενώ η Ιωάννα θα έχει μπροστά της μια τεράστια ανηφόρα” είπε. Παράλληλα, η γυναίκα με το αρχικό «Μ» που φέρεται να είχε επικοινωνήσει με την 36χρονη Έφη πριν και μετά την επίθεση με το βιτριόλι «σπάει» τη σιωπή της.