Οριστικό! Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Παλαιοκώστας

Θα ταξιδέψει για το σπίτι του στα Τρίκαλα Θεσσαλίας

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Οριστικό! Αποφυλακίστηκε ο Νίκος Παλαιοκώστας

Είναι πια οριστικό. Ο Νίκος Παλαιοκώστας λίγο μετά την νοσηλεία του, αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αγίου Στεφάνου πριν από λίγη ώρα. Συνοδευόμενος από δικηγόρο μπήκε σε αυτοκίνητο και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση όπου σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συναντηθεί με οικείο του πρόσωπο και στη συνέχεια θα ταξιδέψει για το σπίτι του στα Τρίκαλα Θεσσαλίας.

Τα σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και η νεφρική ανεπάρκεια που αντιμετωπίζει σε συνδυασμό με την καλή διαγωγή που επέδειξε κατά τη διάρκεια των 16 ετών κράτησής του, είναι ανάμεσα στις αιτίες που περιλαμβάνονται στο σκεπτικό της αποφυλάκισής του με όρους.

Ο Νίκος Παλαιοκώστας βγήκε από τις φυλακές έπειτα από βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Κοζάνης, το οποίο έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε ο κρατούμενος τον περασμένο Αύγουστο , επικαλούμενος προβλήματα υγείας.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο της δικηγόρου του Βασιλικής Αλεξανδροπούλου και θα εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του στο πατρικό του σπίτι στο χωριό Μοσχόφυτο, στα Τρίκαλα. Θα έχει τη δυνατότητα εξόδου δύο φορές την εβδομάδα προκειμένου να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση.

Η στιγμή αποφυλάκισης του Νίκου Παλαιοκώστα

Λίγα λόγια για τον Νίκο Παλαιοκώστα

Το 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας βρίσκεται φυλακισμένος στις φυλακές των Τρικάλων αλλά με τη βοήθεια του αδερφού του Βασίλη, θα δραπετεύσει στις 18 Δεκεμβρίου αυτού του έτους. Ωστόσο, στις 3 Φεβρουαρίου του 1990 ο Νίκος συλλαμβάνεται και πάλι για κλοπές ενώ τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου συλλαμβάνεται και ο Βασίλης για κλοπή αυτοκινήτου ενώ πρoετοίμαζε σχέδιο για να βοηθήσει τον αδερφό του να δραπετεύσει και πάλι.

Η γνωριμία του Παλαιοκώστα με τον Κώστα Σαμαρά (γνωστό με τα παρατσούκλια Καλλιτέχνης ή Πεταλούδας) την δεκαετία του 1980 υπήρξε καθοριστικής σημασίας αφού οι τρεις τους ξεκίνησαν να διαπράττουν ληστείες τραπεζών σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Η πιο γνωστή ληστεία από αυτές έγινε τον Ιούνιο του 1992, όπου λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων αρπάζοντας 125.000.000 δραχμές, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.

Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, η ομάδα Παλαιοκώστα ή Σαμαρά πραγματοποίησε την πρώτη απαγωγή στην Ελλάδα, απαγάγοντας μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου. Η ομάδα Παλαιοκώστα ζήτησε τότε λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να αφήσουν ελεύθερο τον βιομήχανο.

νοσοκομείο Νίκος Παλαιοκώστας