Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ - Έρχονται έντονα φαινόμενα

Σε ποιες περιοχές θα "χτυπήσουν";

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ - Έρχονται έντονα φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έντονα φαινόμενα, καταιγίδες και βροχές. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία θα είναι κατά τόπους ισχυρά, θα επηρεάσουν ολόκληρη τη χώρα από σήμερα το βράδυ και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι και χθες ο γνωστός παρουσιαστής καιρού, Σάκης Αρναούτογλου είχε προειδοποιήσει για καταιγίδες απρόβλεπτης έντασης.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ

  • Β. Την Παρασκευή (10-12-2021):
  • Δ. Από τις νυχτερινές ώρες της Παρασκευής (10-12-2021) ένα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει όλη τη χώρα από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες καθώς και χιονοπτώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά. Θα επηρεαστούν αρχικά το Ιόνιο, τα ηπειρωτικά,τα νησιά του βoρείου και του ανατολικού Αιγαίου, η Εύβοια, οι Κυκλάδες,και πιθανώς πρόσκαιρα τα βορειότερα τμήματα των Δωδεκανήσων. Τα έντονα φαινόμενα το Σάββατο (11-12-2021) θα επηρεάσουν και την
    Αττική.

1. Μέχρι το μεσημέρι : Οι προαναφερθείσες περιοχές και η δυτική, η κεντρική Μακεδονία βαθμιαία η ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, η Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, οι
Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα και η ανατολική Στερεά.

2. Μέχρι αργά το απόγευμα η Θράκη.

3. Από το μεσημέρι και μέχρι αργά το βράδυ τα νησιά του ανατολικού
Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

4. Μέχρι αργά το μεσημέρι πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη.

  • Γ. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη με ένταση 7 με 8 μποφόρ και την Παρασκευή (10-12-2012) στο Αιγαίο θα φτάσουν τοπικά 9 μποφόρ.

Η πρώτη εκτίμηση για τα Χριστούγεννα

Σε μια πρώτη εκτίμηση για τον καιρό με τον οποίο θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά προχώρησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του.

Ο ίδιος την ίδια στιγμή προειδοποιήσε για ισχυρές βροχές σήμερα Δευτέρα και αύριο, Τρίτη, σε αρκετές περιοχές της επικράτειας.

Αρχικά ο Κλέαρχος Μαρουσάκης σημειώνει για το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να απασχολήσει τη χώρα μας ότι θα έχει «κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες ακόμη και τα χιόνια στα ορεινά ίσως δε και πιο χαμηλά στα βορειοδυτικά τμήματα» ενώ στο τέλος κάνει μια πρώτη εκτίμηση για τον καιρό που θα κάνει τα Χριστούγεννα.

Με τα προγνωστικά δεδομένα να θέλουν να συνεχίζεται η “παρέλαση” των κακοκαιριών μέχρι και τις 15 με 20 του μήνα περίπου, θα πρέπει λογικά να οδηγηθούμε σε μια εκτόνωση αυτής της μεσημβρινής ροής. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό ένας αντικυκλώνας – ατμοσφαιρικό βουνό να αναπτυχθεί κοντά στη γειτονιά μας.

Αυτό θα οδηγήσει πολύ πιθανόν σε έναν ήπιο καιρό που θα συνοδευτεί από ήπιο πεδίο ανέμων και άνοδο της Θερμοκρασίας. Από την άλλη καθώς θα οδηγούμαστε στην αλλαγή του χρόνου και τις πρώτες ημέρες του νέου έτους ίσως η όλη αυτή εξέλιξη οδηγήσει με τη σειρά της σε ξηρό κρύο καιρό που σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα πέσει, ο βοριάς θα πάρει το πάνω χέρι αλλά από βροχές – χιόνια λίγα γενικά πράγματα.

Posted by Klearhos Marousakis on Sunday, December 5, 2021