Θλίψη - Έφυγε από τη ζωή ο Άγις Κυνηγόπουλος

Ο ιστορικός παράγοντας του μπάσκετ και δημοσιογράφος

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Θλίψη - Έφυγε από τη ζωή ο Άγις Κυνηγόπουλος

Μετά το θάνατο του Θεόδωρου Σκαγιά, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Άγις Παναγόπουλος. Ύστερα από μια σύντομη αλλά ραγδαία επιδείνωση της υγείας του εξαιτίας πρόσφατου τροχαίου ατυχήματος, κατέληξε σήμερα 13/12 στην Θεσσαλονίκη.

Ο θάνατος του έχει βυθίσει στην θλίψη όχι μόνο τα αγαπημένα του πρόσωπα, αλλά και όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και όσους τον γνώριζαν. Ο ίδιος υπήρξε επί σειρά δεκαετιών πρωταγωνιστής σε μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις της δημόσιας ζωής στη χώρα μας.

Λίγα λόγια για τον Άγι Κυνηγόπουλο

Προερχόμενος ο ίδιος από τον αθλητικό χώρο, καθώς είχε υπάρξει παίκτης και προπονητής της ομάδας μπάσκετ του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ο Άγις Κυνηγόπουλος έθεσε τις γνώσεις, την εμπειρία αλλά κυρίως την ακατάβλητη θέλησή του για πρόοδο, κατ' αρχάς στην υπηρεσία του ελληνικού αθλητισμού. Τη δεκαετία του 1980 η φυσιογνωμία του ταυτίστηκε με την προσπάθεια για την προώθηση και διάδοση της καλαθοσφαίρισης στην Ελλάδα.

Η προσφορά του Άγη Κυνηγόπουλου στο χώρο του μπάσκετ, ήταν ευρύτερη και ουσιαστική. Έχοντας διατελέσει διεθνής διαιτητής κατά την περίοδο 1955-1960, υπηρέτησε ως κομισάριος της FIBA από το 1988 έως το 1995.

Έφυγε από τη ζωή ο Άγις Κυνηγόπουλος

Διετέλεσε επί μακρόν Αρχηγός των Ελληνικών Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ ενώ ίδρυσε την Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, της οποίας και προήδρευε επί μία δεκαετία (1975-1985). Περίπου το ίδιο διάστημα ήταν επίσης Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (1980-1985). Υπό την ηγεσία του Άγη Κυνηγόπουλου η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ως κυρίαρχη στην ελληνική καλαθοσφαίριση. Συνέγραψε, μάλιστα, το βιβλίο «Η Ιστορία του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης», για το οποίο τιμήθηκε από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας.

Ο Άγις Κυνηγόπουλος διετέλεσε επίσης ανώτατο διοικητικό στέλεχος σε αθλητικούς συλλόγους, επαγγελματικές και αθλητικές ενώσεις, και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης - μεταξύ πολλών άλλων θέσεων ευθύνης τις οποίες κατά καιρούς κατείχε.

Ως προς τον επαγγελματικό τομέα του βίου του, εκτός από σύμβουλος επικοινωνίας και δημοσιών σχέσεων, υπήρξε διακεκριμένος αθλητικός δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Ξεκίνησε από το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (Ε.Ι.Ρ.) και ακολούθως συνεργάστηκε ως συντάκτης με μια σειρά από εφημερίδες, όπως Ελεύθερος Τύπος, Μακεδονία, Ελληνικός Βορράς, Θεσσαλονίκη κ.α.

Παράλληλα με τον αθλητισμό στον οποίον αφιέρωνε, πάντα με αξιοθαύμαστη προθυμία και απόλυτη ανιδιοτέλεια, πολύ μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του, ο Άγις Κυνηγόπουλος συμμετείχε σε πλήθος φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών και οργανισμών.

Έως τις τελευταίες ημέρες του βίου του ο Άγις Κυνηγόπουλος προσέφερε τις υπηρεσίες του (κατά κανόνα από τη θέση του προέδρου) στα διοικητικά συμβούλια συλλογικών οργάνων όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ελληνο-Βαλτικών Χωρών, η Ελληνοαμερικανική Πολιτιστική Εταιρεία, ο Σύνδεσμος Φίλων Ευρωπαϊκής Ιδέας κ.α. Την περίοδο 2004-2011 διετέλεσε Πρόεδρος του Αλεξανδρείου Αθλητικού Μελάθρου, ενώ κατείχε τον τίτλο του Επίτιμου Προξένου της Δημοκρατίας της Λετονίας για τη Μακεδονία και Θράκη.