Σεισμός σοκ 7,6 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης 14/12

Που "χτύπησε" ο εγκέλαδος

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Σεισμός σοκ 7,6 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης 14/12

Ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:20 (ώρα Ελλάδας) σε βάθος 76 χιλιομέτρων στη θάλασσα Φλόρες, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η σεισμολογική και μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, σεισμικά θαλάσσια κύματα.

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) εκτίμησε από τη δική του πλευρά ότι ο σεισμός είχε ισχύ 7,7 βαθμών και ότι το εστιακό βάθος του ήταν πολύ μικρό, μόλις 5 χιλιόμετρα.

Πιθανό το τσουνάμι μετά τον σεισμό

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, δεν αποκλείεται το τσουνάμι να χτυπήσει ακτές που βρίσκονται σε απόσταση ακόμη και 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού.

Πώς να αντιδράσετε σε ένα τσουνάμι

  • Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
  • Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
  • Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
  • Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
  • Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.