Κορωνοϊός: 33 κρούσματα της Όμικρον και 98 ύποπτα στην Ελλάδα

Τεράστια ανησυχία

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: 33 κρούσματα της Όμικρον και 98 ύποπτα στην Ελλάδα

Ανήσυχοι εμφανίστηκαν οι ειδικοί στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, 6.667 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο είναι 71 και οι διασωληνωμένοι 665.

Επίσης, έχουν εντοπιστεί συνολικά 33 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα τρία μέτρα που μελετά η κυβέρνηση για μετά τις γιορτές

Νέα περιοριστικά μέτρα εξετάζει να πάρει η κυβέρνηση μετά τις γιορτές, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η μετάλλαξη Όμικρον στην Ελλάδα. Η επέλαση της Όμικρον προκαλεί έντονη ανησυχία παγκοσμίως, με τις χώρες να παίρνουν μέτρα η μία μετά την άλλη (η Γερμανία μάλιστα πήγε σε μίνι-lockdown) για να αναχαιτίσουν τη διασπορά στην κοινότητα.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τρίτη 77 θανάτους, 6.424 νέα κρούσματα και 661 διασωληνωμένους. Με τον αριθμό των νέων θυμάτων, η Ελλάδα κατέγραψε ένα θλιβερό ρεκόρ: Ξεπέρασε τους 20.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο τον οδικό χάρτη των μέτρων για τις γιορτές.

Οπως είπε, δεν θα χρειαστεί να κάνουν όλοι rapid test, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, για να μπορέσουν να μπουν στους κλειστούς χώρους στις γιορτές, αλλά θα δοθεί ισχυρή σύσταση για selt test για όσους βγουν να διασκεδάσουν παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Ο Κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα και θα δοθούν δωρεάν για όλους δύο self test στις γιορτές.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται και ο επικεφαλής του τμήματος Ευρώπης του ΠΟΥ προειδοποίησε τις χώρες να προετοιμαστούν για μια «σημαντική αύξηση» κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία, έχουν ανακοινώσει νέα μέτρα για την περίοδο μετά τις γιορτές.

Όσον αφορά τη χώρα μας, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τα κυρίαρχα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι:

  • Περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 12 τα μεσάνυχτα, όπως έγινε και το καλοκαίρι στα νησιά που είχαν μεγάλο ιικό φορτίο.
  • Επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών.
  • Διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.