«Λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ έφτασε και στην Ελλάδα...» - Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό

«Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές....»

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
«Λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ έφτασε και στην Ελλάδα...» - Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου για τον καιρό

Άναυδος έμεινε ο Σάκης Αρναούτογλου με το ωστικό κύμα του ηφαιστείου Hunga Tonga που κατάφερε λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 και μετά από περίπου 16 ώρες να φτάσει και στην Ελλάδα. Μάλιστα, έκανε και ανάρτηση για το γεγονός μετά την προειδοποίηση του για τον καιρό από τη νέα εβδομάδα.

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου

«Λίγο μετά τις 10 χθες το βράδυ, Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 και μετά από περίπου 16 ώρες έφτασε και στην Ελλάδα το ωστικό κύμα που δημιουργήθηκε από την απίστευτη έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Hunga-Tonga-Hunga-Haapai, διανύοντας από τον νότιο Ειρηνικό και μέχρι την περιοχή μας πάνω από 17 χιλιάδες χιλιόμετρα!!

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, ο ήχος της έκρηξης ακούστηκε ακόμη και στην Αλάσκα - περίπου 9.000 χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης!!! Αν επιβεβαιωθεί, αυτός θα είναι ο πιο δυνατός ήχος που έχει καταγραφεί στη Γη από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις. Μέχρι σήμερα, η έκρηξη του ηφαιστείου Krakatau της Ινδονησίας τον Μάιο του 1883 κατέχει την πρώτη θέση στην πρόσφατη ανθρώπινη ιστορία.

Το κύμα πίεσης καταγράφηκε μάλιστα πάρα πολύ καθαρά από όλους σχεδόν τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών με την βαρομετρική πίεση να παρουσιάζει την ίδια απότομη αυξομείωση, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, για ένα περίπου μισάωρο (κάντε κλικ στις εικόνες κάτω για μεγέθυνση-κόκκινο βελάκι), κατά σχεδόν 2-3 hPa στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα (Θεσ/νικη, Αλεξ/πολη, Αττική αλλά και Κέρκυρα) και έως 4-5 hPa στη νότια Ελλάδα (Ηράκλειο, Ρόδος) !!!

Οπως έχω λοιπον πολλές φορές πει αλλά και γράψει μέσα από τούτη εδώ τη μετεο-σελίδα μου στο φειςμπουκ: εντυπωσιακό το πως ο καιρός δεν γνωρίζει...σύνορα!!!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου»

Το ηφαίστειο Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai που εξερράγη

Το ηφαίστειο ήταν ενεργό από τις 20 Δεκεμβρίου, αλλά κηρύχθηκε αδρανές στις 11 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την New Zealand Herald, τα κύματα έχουν ήδη διαλύσει σπίτια, ιδιοκτησίες και μία εκκλησία.

Η Μέρε Ταούφα είπε ότι βρισκόταν μέσα στο σπίτι της με την οικογένειά της και ετοιμαζόταν για το δείπνο όταν άκουσαν και ένιωσαν την έκρηξη λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. «Ήταν τεράστια, το έδαφος σείστηκε, το σπίτι μας έτρεμε. Ήρθε σε κύματα, ο μικρότερος αδερφός μου νόμιζε ότι έσκαγαν βόμβες κάπου κοντά μας».

Και συνέχισε: «Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να κρυφτούμε κάτω από το τραπέζι. Άρπαξα τη μικρή μου αδερφή και φώναξα στους γονείς μου και στους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο». Όπως είπε λίγο αργότερα, το σπίτι γέμισε με νερό. Είδε επίσης τους τοίχους του σπιτιού ενός από τους γείτονές τους να καταρρέουν, από το δικό τους παράθυρο. «Ακούγαμε μόνο κραυγές από παντού, άνθρωποι που φώναζαν για να ανέβουν όλοι σε ψηλότερα σημεία».