Αλέκος Φασιανός: Που και πότε θα γίνει η κηδεία του

Το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο ζωγράφπ

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Αλέκος Φασιανός: Που και πότε θα γίνει η κηδεία του

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από την ζωή ο Αλέκος Φασιανός το βράδυ της Κυριακής (16/1), βυθίζοντας σε πένθος την οικογένεια και τους φίλους του. Ο σπουδαίος Έλληνας ζωγράφος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του.

Πότε και που θα γίνει η κηδεία του Φασιανού

Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του Αλέκου Φασιανού θα γίνει αύριο, Τρίτη 18/01, στις 2 το μεσημέρι, στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Αλέκος Φασιανός που και πότε θα γίνει η κηδεία του

Γεννήθηκε στην περιοχή της Πλάκας στην Αθήνα. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών και ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών το διάστημα 1956-1960 στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Μελέτησε την αρχαία ελληνική αγγειογραφία και τη Βυζαντινή εικονογραφία.

Παρακολούθησε μαθήματα λιθογραφίας στην École des beaux-arts του Παρισιού, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης (1962-1964), κοντά στους Clairin και Dayez. Το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 ζει και εργάζεται στο Παρίσι και την Αθήνα. Από το 1959, χρονιά της πρώτης ατομικής του παρουσίασης στην Αθήνα, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Παρίσι, Μόναχο, Τόκυο, Αμβούργο, Ζυρίχη, Μιλάνο, Βηρυτό, Στοκχόλμη, Λονδίνο και αλλού. Συμμετείχε επανειλημμένα σε ομαδικές εκθέσεις και γνωστές διεθνείς διοργανώσεις ανά την υφήλιο.

Οι δηλώσεις της συζύγου του Φασιανού μετά τον θάνατό του

«Δεν θα μιλήσω για τα τετριμμένα, δεν θα μιλήσω για την απώλεια. Θα μιλήσω για όσα πρέσβευε ο Αλέκος Φασιανός. Αγαπούσε τη ζωή και τον άνθρωπο, το χιούμορ. Μεταλαμπάδευσε στις νέες γενιές όσα γνώριζε. Σεβόταν τους ανθρώπους και τον απλό εργαζόμενο. Μπορεί να έφυγε από τη ζωή αλλά μέσα από τα έργα του και την προσωπικότητά του, ο Αλέκος θα μείνει αιώνιος. Ο Αλέκος Φασιανός δεν είναι ύλη αλλά πνεύμα.

Ήταν μια μοναδική προσωπικότητα και μεγάλη κληρονομιά. Ελπίζω μέσα από το έργο του να διδαχθούν και να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Αυτό ήθελε και ο Αλέκος, να επικοινωνήσει τα έργα του. Ήταν αισιόδοξος, ήθελε πάντα να δίνει τη χαρά» ανέφερε η σύζυγος του Αλέκου Φασιανού.