Γλυκά Νερά: Μπήκε στο αρχείο η υπόθεση Μπαλάσκα για τις δηλώσεις που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Γλυκά Νερά: Μπήκε στο αρχείο η υπόθεση Μπαλάσκα για τις δηλώσεις που προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας, με αφορμή την προκαταρκτικής έρευνα που είχε διατάξει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις δηλώσεις του αναφορικά με το ειδεχθές έγκλημα στα Γλυκά Νερά, αθωώθηκε.

Να τονίσουμε πως με αφορμή την ομολογία του δολοφόνου της Καρολάιν, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως «Αν ο 32χρονος είχε πάρει τηλέφωνο την αστυνομία μετά την πράξη του, μπορεί να καθόταν στη φυλακή λιγότερο από πέντε χρόνια…» με αποτέλεσμα να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, διερευνήθηκε εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της διέγερσης σε διάπραξη αδικήματος, ωστόσο η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Οι δηλώσεις του Σταύρου Μπαλάσκα

Ποιος είναι ο Σταύρος Μπαλάσκας

Για πρώτη φορά είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν ως αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ έκανε μια ρατσιστική δήλωση περί «ενοχλητικής σκόνης» (για πρόσφυγες και μετανάστες) και «σκουπιδιών» (για «ακροαριστερούς, ακροαναρχικούς, ανθρώπους ιδιαίτερους»).

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά. Ένα ποτ πουρί από τις επιτυχίες μόνο του τελευταίου τριμήνου μπορεί να περιλάβει τις απειλές του λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές από το «Πρώτο Θέμα» ότι «αν πάρουμε πολιτική εντολή για τα Εξάρχεια, θα πάθετε την πλάκα σας» ή του περασμένου Απριλίου, από τον ΣΚΑΪ πάλι, αναφερόταν στα Εξάρχεια ως «κατακτημένα ελληνικά εδάφη εντός της ελληνικής επικράτειας».

Στις 9 Ιουλίου 2019, μετά τις εκλογές πια, από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ σπεύδει να δηλώσει: «Δεν περάσαμε καλά σαν αστυνομικοί και η ψυχολογία μας δεν ήταν καλή. Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν στάθηκε δίπλα στους αστυνομικούς». Και προσθέτει: «Δεν αισθανόμασταν ότι έχουμε μία πολιτική κάλυψη».

Η ψυχολογία του αστυνομικού απασχολεί πολύ τον κ. Μπαλάσκα, ειδικά όταν νιώθει ότι δεν επικροτείται από δημοσιογράφους, πολιτικούς ή ακαδημαϊκούς η αστυνομική αυθαιρεσία. Τον μακρινό Νοέμβριο του 2006 ο Σταύρος Μπαλάσκας, ως αντιπρόεδρος τότε της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, για την «υπόθεση της ζαρντινιέρας» τσακωνόταν στα τότε παράθυρα του Mega με τον Γ. Πρετεντέρη και την Τρέμη ρωτώντας αν ο Γ. Πρετεντέρης έχει πάει στρατό και τι έλεγαν εκεί περί «ακμαιότατου ηθικού», το οποίο θεωρούσε ο Στ. Μπαλάσκας ότι επλήγη από τις επικρίσεις και τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί από τη δημοσίευση των σκηνών του άγριου και αναίτιου ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή.

Τότε ο συνδικαλιστής αστυνομικός είχε δει μόνο μια κλοτσιά του συναδέλφου του και ένα «απλό περιστατικό» ανθρώπου που αντιδρούσε στη σύλληψη, ενώ ειρωνευόταν δημοσίως τους πανεπιστημιακούς καθηγητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού.

Εποχή είχαν αφήσει και οι δηλώσεις του για «επαγγελματίες διαδηλωσάκηδες» του ΚΚΕ και του Συνασπισμού με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των δασκάλων.

Αυτές οι δηλώσεις είχαν οδηγήσει στη διαγραφή της Ένωσης που εκπροσωπούσε από τα μητρώα της ΠΟΑΣΥ, την ώρα που μαινόταν ο συνδικαλιστικός «πόλεμος» μεταξύ των ενώσεων, ενώ σε άλλη χρονική στιγμή είχε πρωταγωνιστήσει καταγγέλλοντας τον ξυλοδαρμό του από συναδέλφους του στα συνδικαλιστικά γραφεία.