«Σαν να έπεσε βόμβα...» - Οι πρώτες δηλώσεις του διευθυντή του Παπανικολάου για τη φωτιά

Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες ο απολογισμός μέχρι στιγμής

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
«Σαν να έπεσε βόμβα...» - Οι πρώτες δηλώσεις του διευθυντή του Παπανικολάου για τη φωτιά

Ένας νεκρός και δύο εγκαυματίες είναι ο απολογισμός της φωτιάς που ξέσπασε στις 9 το πρωί σε θάλαμο ασθενών με COVID-19, στον 2ο όροφο του «πέτρινου» κτιρίου, όπου στεγάζεται η Β' Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης.

Και οι τρεις ασθενείς φαίνεται να νοσηλεύονταν στον ίδιο θάλαμο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα και ερευνώνται από την Πυροσβεστική. Σύμφωνα - πάντως - με νοσοκομειακές πηγές, η εκδοχή που εξετάζεται είναι η φωτιά να προκλήθηκε από ασθενή. Αμέσως σήμανε συναγερμός από το σύστημα πυρασφάλειας του Νοσοκομείου και στο σημείο έσπευσαν 30 πυροσβέστες με έντεκα οχήματα.

Πυκνός καπνός κάλυψε το «πέτρινο» κτίριο και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προέβησαν στην εκκένωσή του, απομακρύνοντας - με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού - συνολικά 38 ασθενείς, μεταφέροντας τους σε ασφαλές σημείο. Μέσα στο φλεγόμενο θάλαμο εντοπίστηκε απανθρακωμένος ένας ασθενής, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο πρώτος, και σε απλή πτέρυγα, ο δεύτερος.

Οι δηλώσεις του διευθυντή του Παπανικολάου για τη φωτιά

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά, με τις ζημιές να είναι σημαντικές και θα χρειαστούν μέρες για την αποκατάστασή τους έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει η πτέρυγα. «Είναι σαν να έπεσε βόμβα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της κλινικής COVID-19 του Νοσοκομείου, Διαμαντής Χλωρός. Για «μεγάλη» και «δύσκολη» φωτιά, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Συντονιστής Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βορείου Ελλάδος, Υποστράτηγος Μάριος Αποστολίδης. «Στον θάλαμο αναπτύχθηκε πυροθερμικό φορτίο, έπεσαν σοβάδες...» είπε και συνεχάρη τους συναδέλφους τους για την άμεση κινητοποίηση.

Όπως είπε ο ίδιος, τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής. Για το περιστατικό ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Στο σημείο βρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιας για θέματα Μακεδονίας - Θράκης, που εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του ασθενούς, τονίζοντας παράλληλα ότι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής υπήρξε άμεση.

Πως προκλήθηκε η φωτιά;

Λίγες ώρες πριν, ξέσπασε φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και μέχρι αυτή τη στιγμή τα αίτια ήταν άγνωστα. Η φωτιά ξέσπασε στην πτέρυγα που φιλοξενούνται και αναρρώνουν ασθενείς που νοσούν από τον ιό του κορωνοϊού και φημολογούνταν πως προκλήθηκε από κάποιον ασθενή.

Όταν, λοιπόν, ασθενής με covid άναψε τσιγάρο δίπλα στις φιάλες οξυγόνου, προκάλεσε έκρηξη μέσα στο θάλαμο. Από την έκρηξη δημιουργήθηκε πρόβλημα το οποίο έφτασε μέχρι και στο σύστημα οξυγόνου του νοσοκομείου.

Ο ασθενής, όμως, από τον οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά, δεν είναι γνωστό έαν βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο βαριά τραυματίες με πολλαπλά εγκαύματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Γ' ΜΕΘ, ωστόσο είναι δύσκολη η διαχείρισή τους γιατί έχουν και κόβιντ. Τα εξωτερικά ιατρεία έκλεισαν για να μεταφερθούν εκεί ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς η πτέρυγα Covid έχει εκκενωθεί πλήρως.

Φωτιά στο νοσοκομείο Παπανικολάου

Στην πυρκαγιά επιχείρησαν 30 πυροσβέστες με 11 οχήματα, οι οποίοι παραμένουν στο σημείο υπό τον φόβο αναζωπύρωσης και εξαιτίας του καπνού., ενώ από την πυροσβεστική υπηρεσία μεταφέρθηκαν 35 ασθενείς που κρίθηκε αναγκαίο ώστε να μην κινδυνέψουν από τον πυκνό καπνό που υπήρχε στο κτήριο λόγω της πυρκαγιάς. Από τον πρώτο όροφο μεταφέρθηκαν 23 ασθενείς και από τον τρίτο 12.