Lover boys: Αδίστακτο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων - Έτσι "παγιδεύουν" τα θύματα τους

Στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα ξεγελούν

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Lover boys: Αδίστακτο κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων - Έτσι

Συναγερμός έχει σημάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα μετά την εξαφάνιση μιας 15χρονης κοπέλας από το Περιστέρι, με τον Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο από το Χαμόγελο του Παιδιού να κάνει λόγο για εμπλοκή ενός επικίνδυνου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων, των «lover boys», κάτι που πρώτη φορά ακούγεται σαν όρος στη χώρα μας.

Ο κ. Γιαννόπουλος μιλώντας για την 15χρονη Φωτεινή στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης 21/4 είπε πως «υποτίθεται ότι έφυγε με τη θέλησή της. Αυτό είναι σχετικό βέβαια. Είναι με κάποιους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι γενικότερα. Ξέρουμε ότι αυτά τα κυκλώματα χρησιμοποιούν νέους για διάφορους λόγους. Να πούμε σε αυτούς τους κυρίους ότι θα τη βρούμε, γιατί έχουν δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα παιδιά. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε ούτε δευτερόλεπτο. Είναι γνωστοί, στο εξωτερικό λέγονται lover boys, που πωλούν έρωτα και αγάπη».

Ποια είναι τα «Lover boys» και πως δρουν

Τα «lover boys» είναι έμποροι ανθρώπων που συνήθως δρουν προσπαθώντας να κάνουν νεαρά κορίτσια ή αγόρια να τους ερωτευτούν. Μερικές φορές χειραγωγούν τους νέους με άλλους τρόπους. Μόλις έχουν τα θύματα υπό την επιρροή τους, τα εκμεταλλεύονται, για παράδειγμα στη βιομηχανία του σεξ.

Σύμφωνα με τη Europol, η τεχνική του «lover boy» (του ερωτευμένου αγοριού) χρησιμοποιείται ευρέως από εγκληματίες για τον εντοπισμό θυμάτων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Τα μέλη του κυκλώματος στοχεύουν στα τρωτά σημεία των θυμάτων τους και τα ξεγελούν με ακριβά δώρα και υποσχέσεις για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Με αυτόν τον τρόπο πολλές νεαρές γυναίκες, ακόμα και ανήλικες, εγκαταλείπουν τις οικογένειές τους, πιστεύοντας τις ψεύτικες υποσχέσεις που τους δίνουν οι επιτήδειοι για αγάπη και νέες ευκαιρίες σε άλλες χώρες.

Τα «lover boys» πρώτα εντοπίζουν και παρακολουθούν τα υποψήφια θύματά τους. Βάζουν στο στόχαστρό τους νεαρές γυναίκες με χαμηλό εισόδημα. Τις προσεγγίζουν, είτε διά ζώσης είτε μέσω social media, και ρίχνουν τα δίχτυα τους. Αρχικά εμφανίζονται ως στοργικοί, ερωτευμένοι με το θύμα τους. Βγαίνουν ρομαντικά ραντεβού, τους κάνουν ακριβά δώρα, μέχρι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους. Αυτό είναι το πρώτο μέρος του σχεδίου τους.

Στη συνέχεια ακολουθεί το δεύτερο βήμα, το οποίο έχει να κάνει με το ταξίδι στο εξωτερικό. Εκεί στήνουν την τελική παγίδα στο θύμα τους. Τα «lover boys» μπορεί να παρουσιάσουν το ταξίδι στο εξωτερικό είτε ως μία ρομαντική απόδραση, είτε ως μία ευκαιρία για καλή δουλειά στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι το θύμα είναι συνήθως ερωτευμένο, συχνά πηγαίνει με τον κακοποιό με τη θέλησή του.

Με την άφιξη όμως στη χώρα του εξωτερικού ξεκινάει και η κόλαση του θύματος. Ο διακινητής δείχνει το αληθινό πρόσωπό του. Βία και κακοποίηση. Τα θύματα αναγκάζονται να δώσουν το διαβατήριο και το τηλέφωνό τους στα μέλη του κυκλώματος. Στη συνέχεια το άτυχο θύμα human trafficking παραδίδεται σε άλλον διακινητή και εξωθείται στην πορνεία. Τη θέση των υποσχέσεων για αγάπη και μια καλύτερη ζωή παίρνουν η βία και οι απειλές εναντίον τους και των οικογενειών τους.

Τον σκότωσαν και τον κουβάλησαν με καρότσι οικοδομής - Η ζωή του Άλεξ από την Βέροια

Στις 3/2, του 2006 όλη η Ελλάδα συγκλονίζεται από την εξαφάνιση του μικρού Άλεξ στη Βέροια. 16 χρόνια μετά, παραμένει μυστήριο που βρίσκονται τα λείψανά του.

Έχει νυχτώσει στη Βέροια, είναι μεταξύ 7 και 8 το βράδυ, μια μέρα σαν τη σημερινή, πίσω στο 2006. Ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι, με καταγωγή από τη Γεωργία, έχει μόλις τελειώσει από την προπόνηση μπάσκετ και πηγαίνει στο πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του στην περιοχή Ελιάς – Άνοιξης Βέροιας. Λίγο μετά έχει μάθημα ζωγραφικής…

16 χρόνια μετά, η μητέρα του Νατέλα, ακόμα βασανίζεται. Δεν βρήκε ποτέ το κορμάκι του, να εναποθέσει τα λείψανά του για να έχει ένα μέρος να του ανέβει το καντηλάκι. Οι μικρός Άλεξ, τον οποίο έψαχνε όλη η Ελλάδα πίσω στο 2006 και άπαντες εύχονταν να είναι ζωντανό και καλά το παιδί, είχε δολοφονηθεί από μια «παρέα σκληρών» της περιοχής. Η μητέρα του Νατέλα, τα έμαθε αρκετά αργότερα. Μέχρι τότε έψαχνε, έκλαιγε, εκλιπαρούσε για βοήθεια.

Το ίδιο βράδυ που δεν επέστρεψε στο σπίτι του ο μικρός Άλεξ, η μητέρα του και ο πατριός του ξεκίνησαν να τον αναζητούν. Οι Αρχές αδράνησαν. Πίστεψαν αρχικώς ότι θα βρεθεί σύντομα ενώ ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα, «γεννιόντουσαν» φήμες και σενάρια.

Το ένα «έλεγε» ότι τον είχε απαγάγει ο πατέρας του και ζούσε μαζί του στη Γεωργία. Το άλλο ότι το παιδί είχε απαχθεί από εμπόρους ανθρωπίνων οργάνων.

Άλλοι έριχναν την ευθύνη της εξαφάνισης στον πατριό. Κάτοικοι της Βέροιας δεν έχασαν την ευκαιρία να χύσουν δηλητήριο και να εμπλέξουν τη μητέρα του Νατέλα σε κυκλώματα πορνείας.

Η Αγγελική Νικολούλη με το «Φως στο Τούνελ» ανέλαβε δράση και... διαβάστε την συνέχεια εδώ.