Πάσχα 2022: Εντυπωσιακές φωτογραφίες - Με πυροτεχνήματα υποδέχτηκε την Ανάσταση η Αθήνα και ο Πειραιάς

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πάσχα 2022: Εντυπωσιακές φωτογραφίες -  Με πυροτεχνήματα υποδέχτηκε την Ανάσταση η Αθήνα και ο Πειραιάς

Παρόλο που οι Αθηναίοι επέλεξαν το Πάσχα του 2022 να το γιορτάσουν ξανά στα χωριά τους μιας και ο κύριος λόγος που δεν μπορούσαν ήταν ο κορωνοϊός, αρκετοί πολίτες έμειναν στην Αθήνα.

Έτσι, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 24/4 χιλιάδες πιστοί μετέβησαν στους ναούς με αφορμή την Ανάσταση παρά το γεγονός ότι το Άγιος φως ήρθε με καθυστέρηση δυο ωρών στην Ελλάδα.

Από την άλλη, δεκάδες εντυπωσιακά πυροτεχνήματα φώτισαν τον Πειραϊκό ουρανό από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος και από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πειραιά, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Να τονίσουμε πως ο δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, παρευρέθηκε επίσης.

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση

Ανάσταση στον Πειραιά

Ανάσταση 2022 - Φωτογραφίες

Ανάσταση 2022 - Φωτογραφία

Φωτογραφία από την Ανάσταση 2022

Φωτογραφίες από την Ανάσταση 2022

Εξωτερική φωτογραφία ((ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εσωτερικές φωτογραφίες (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ανάσταση - Μητρόπολη Αθηνών

Μητρόπολη Αθηνών
Πάσχα στην Αθήνα
Ανάσταση στην Αθήνα

(ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ EUROKINISI)

Πλάνα από την πρώτη Ανάσταση σε Χίο και Κέρκυρα - Ο ''ιπτάμενος'' παππάς έγινε viral

Η Μεγάλη βδομάδα φτάνει στο τέλος της και η Ανάσταση πλησιάζει, η οποία αναμένεται να γίνει σε κάθε περιοχή της Αθήνας με κάποιες καθυστερήσεις ανάλογα την περιοχή. Η πρώτη είδηση για πραγματοποίηση του εθίμου έρχεται από τη Χίο και την Κέρκυρα, στην οποία απολαμβάνει τις διακοπές της η Άντζελα Γκερέκου με την κόρη της.

Και τα δύο νησιά πραγματοποίησαν τη λειτουργεία τις πρωινές ώρες καθώς τηρούν τα έθιμα με διαφορετική σειρά και αυτό είναι κάτι, που γνωρίζει η τοπική κοινωνία. Εντύπωση μεγάλη προκάλεσε ο ιπτάμενος παππάς της Χίου, ο οποίος με ένα άλμα θέλησε να ραντίσει τους πιστούς του.

Χίος και Κέρκυρα έκανα πρώτες Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου 23/4

«Ανάστα ο Θεός, κρίνον τήν γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις εθνέσι» έψαλε ο ιερέας π. Χριστοφόρος Γουρλής από τη Χίο και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των Σημάντρων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.

Ο ιερέας σκόρπισε δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνήθηκαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτύπησαν τις πάγκες, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου.

Οι Κερκυραίοι από τα στολισμένα παράθυρα και μπαλκόνια των σπιτιών, έριξαν στους δρόμους πήλινα δοχεία, στάμνες, πολλές γεμάτες με νερό, για να ξορκίσουν το κακό. Το σύνθημα έδωσαν οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης, που άρχισαν στις 11:00 ακριβώς να χτυπούν χαρμόσυνα. Όλοι οι πιστοί έσπευσαν, όπως θέλει η παράδοση, να πάρουν ένα κομμάτι από τις σπασμένες στάμνες για γούρι και να το μεταφέρουν στο σπίτι τους.