Οξεία Ηπατίτιδα: Καμία ανησυχία για τα 3 παιδιά - Τι αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης

«Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Οξεία Ηπατίτιδα: Καμία ανησυχία για τα 3 παιδιά - Τι αναφέρει ο Θάνος Πλεύρης

Επίσημα στην καταγραφή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) πέρασαν τα τρία περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά στη χώρα μας, για τα οποία ανακοίνωσε προχθές ο ΕΟΔΥ ότι εμπίπτουν στον ορισμό του «πιθανού κρούσματος», βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει ο ΠΟΥ.

Καμία ανησυχία για τα 3 παιδιά με ηπατίτιδα στην Ελλάδα

Οι υγειονομικές Αρχές συνεχίζουν την αναδρομική έρευνα από τις αρχές του έτους… ξεσκονίζοντας τα αρχεία νοσηλειών μικρών παιδιών και διερευνώντας πιθανές περιπτώσεις ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας.

«Υπάρχει ένας ορισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπαχθούν σε αυτό τον τύπο της ηπατίτιδας, που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάγεται στους γνωστούς τύπους που έχουμε. Οπότε, όταν έχουμε αυτά τα χαρακτηριστικά, εμείς τυποποιούμε τις περιπτώσεις αυτές ως περιπτώσεις της ηπατίτιδας που έχουμε σε έξαρση τώρα. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχαν οι τρεις περιπτώσεις», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του (ρ/σ Real).

Πρόσθεσε δε ότι ο ΕΟΔΥ ανά περίπου 15 ημέρες θα ενημερώνει για τα περιστατικά που σχετίζονται με την οξεία ηπατίτιδα η οποία ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν σχετίζονται οι περιπτώσεις μεταξύ τους και όλες οι περιπτώσεις έχουν αποθεραπευτεί πλήρως. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», σημείωσε.

Οσον αφορά στο απευκταίο σενάριο κάποιο παιδί να χρειαστεί μεταμόσχευση, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας είναι σε ετοιμότητα να σταλεί στην Ιταλία, εφόσον στη χώρα μας δεν πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά. Οπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, η Ελλάδα έχει σύμβαση με δύο κέντρα, ένα στη Ρώμη και ένα στο Παλέρμο. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όμως, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μια εικόνα που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αναμένεται μεγαλύτερη έξαρση. «Είμαστε υπό παρακολούθηση, όχι σε εφησυχασμό, αλλά δεν έχουμε χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ανησυχεί πληθυσμός», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.

Οξεία Ηπατίτιδα καμία ανησυχία για τα 3 παιδιά

Εξωτερική φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Εσωτερική φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τα κρούσματα στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Στις αρχές Απριλίου, παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων οξείας ηπατίτιδας, σε παιδιά. Σε κανένα περιστατικό δεν τεκμηριώθηκε λοίμωξη από ιούς ηπατίτιδας (Α έως Ε) και δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση με ταξίδια ή έκθεση σε τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο και συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (εμέτους ως προεξάρχον σύμπτωμα), που προηγούνται του ικτέρου.

Μετά την ανακοίνωση των περιστατικών από τη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφερθεί ανάλογα περιστατικά σε 16 ευρωπαϊκές χώρες όπως και σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη. Ο συνολικός αριθμός περιστατικών παγκοσμίως είναι εξαιρετικά μικρός. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 300 περιστατικά, εκ των οποίων τα 163 έχουν δηλωθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και προστίθενται χώρες με ύποπτα κρούσματα, δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των περιστατικών ανά χώρα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η διασπορά είναι περιορισμένη.

Τα περισσότερα από τα παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία, ορισμένα χρειάστηκαν μεταφορά σε εξειδικευμένες παιδιατρικές ηπατολογικές μονάδες και ένα μικρό ποσοστό υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος.

Από τον εργαστηριακό έλεγχο που έχει έως τώρα πραγματοποιηθεί, έχουν αποκλειστεί οι ιοί ηπατίτιδας (Α έως Ε), ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει εντοπιστεί αδενοϊός και/ή ιός SARS-CoV-2, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος των ιών αυτών στην παθογένεια της ηπατίτιδας που εμφανίζουν τα καταγεγραμμένα περιστατικά. Συνεπώς, η υποκείμενη αιτία αυτής της αύξησης, από τις αρχές του 2022, παραμένει επί του παρόντος, άγνωστη. Σε εξέλιξη βρίσκεται περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση των περιστατικών που εντοπίστηκαν, για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικούς παράγοντες και τοξίνες.