Πόλεμος Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη - Παραδίδονται οι μαχητές του Αζόφσταλ

Τα νέα δημοσιοποίησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πόλεμος Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων η Μαριούπολη - Παραδίδονται οι μαχητές του Αζόφσταλ

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν αργά τη Δευτέρα 16/5 το τέλος της στρατιωτικής τους επιχείρησης στην πολιορκημένη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί αντέχουν εδώ και εβδομάδες μπροστά στους σχεδόν συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο στρατός διέταξε τα στρατεύματα στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal να επικεντρώσουν τις προσπάθειες «για να σωθούν ζωές».

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε τις ζωές των ανδρών μας», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι - οποίος σώθηκε από τα χέρια των Ρώσων - σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε αργά χθες τη νύχτα.

Η Ρωσία κατέλαβε την Μαριούπουλη

Σε μια δήλωση αργά τη Δευτέρα, το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας είπε ότι η... φρουρά της Μαριούπολης «εκπλήρωσε την αποστολή μάχης της».

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης άρχισαν να αναφέρουν ότι λεωφορεία έχουν φτάσει στο εργοστάσιο Azovstal και το εκκενώνουν.

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar είπε ότι 53 «σοβαρά τραυματίες» μεταφέρθηκαν σε μια ιατρική μονάδα στη περιοχή Novoazovsk, μια ουκρανική πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού, άλλα 211 άτομα απομακρύνθηκαν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου προς την Olenivka, επίσης υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, και στη συνέχεια θα επιστραφούν στην ουκρανική επικράτεια «με διαδικασία ανταλλαγής».

Δεν ήταν σαφές πόσοι στρατιώτες παρέμειναν μέσα στο εργοστάσιο. Αξιωματούχοι και συγγενείς των μαχητών σημείωναν ότι μπορεί να είναι έως και 2.000, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων που τραυματίστηκαν.

Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται σε συνομιλίες για ανταλλαγή κρατουμένων με στόχο να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Washington Post», με αφορμή την αποχώρηση 265 Ουκρανών στρατιωτών από το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Ο Ουκρανός νικητής της Eurovision φεύγει για το μέτωπο του πολέμου

Λίγα εικοσιτετράωρα μόνο πέρασαν από την ανάδειξη του νικητή της Eurovision 2022 στο Τορίνο, και την αποθέωση της συμμετοχής της Ουκρανίας με τους Kalush Orchestra από όλο τον κόσμο, και επέστρεψαν στη χώρα τους, γυρνώντας ένα βίντεο στην κατεστραμμένη Ουκρανία και την επόμενη μέρα του πολέμου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Super Κατερίνα, με δάκρυα στα μάτια ο τραγουδιστής της ουκρανικής αποστολής που έφερε το τρόπαιο στην πατρίδα του, έφυγε για το πολεμικό μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στον αγώνα τους κατά των Ρώσων.

Ο Ουκρανός νικητής φεύγει για το μέτωπο του πολέμου

Ο νεαρός τραγουδιστής, όπως κατέγραψαν τα ξένα Μέσα, αφού βρέθηκε με τους υπόλοιπους καλλιτέχνες της αποστολής στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας και πανηγύρισε για τη νίκη τραγουδώντας το νικητήριο κομμάτι με τον απλό κόσμο, τους πρόσφυγες που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους μετά την εισβολή των Ρώσων, χρειάστηκε να αποχαιρετήσει τη σύντροφό του για να φύγει για το μέτωπο του πολέμου.