Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Παραδέχτηκε την ενοχή του ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν

Ήταν εκείνος που κράταγε τα πόδια του θύματος

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Παραδέχτηκε την ενοχή του ο πρώην αστυνομικός Τόμας Λέιν

Ο πρώην αστυνομικός της Μινεάπολης Τόμας Λέιν ομολόγησε την ενοχή του για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού που σχετίζεται με τον ρόλο του στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ τον Μάιο του 2020, δήλωσε σήμερα 18/5 ο Γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον.

Ομολόγησε ο δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ

«Είμαι ικανοποιημένος που ο Τόμας Λέιν ανέλαβε την ευθύνη για τον ρόλο του στο θάνατο του Φλόιντ», δήλωσε ο Έλισον. «Η παραδοχή του ότι έκανε κάτι λάθος είναι ένα σημαντικό βήμα προς την επούλωση των πληγών της οικογένειας Φλόιντ, της κοινότητάς μας και του έθνους. Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή σε αυτήν την υπόθεση και μια απαραίτητη λύση στην πορεία μας προς δικαιοσύνη».

Οι Τόμας Λέιν, Του Θάο και Αλεξάντερ Κουένγκ αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνέργεια σε ανθρωποκτονία για τις πράξεις τους -ή τις παραλείψεις τους-, καθώς ο συνάδελφός τους Ντέρεκ Σόβιν πίεσε το γόνατό του στο λαιμό και την πλάτη του Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος ήταν δεμένος με χειροπέδες και ξαπλωμένος στο έδαφος για πάνω από εννέα λεπτά, όπως αναφέρει το protothema.gr

Κατά τη σύλληψη, ο Λέιν κρατούσε τα πόδια του Φλόιντ, ο Κουένγκ τον κορμό και ο Θάο στάθηκε κοντά και κράτησε σε απόσταση τους αναστατωμένους περαστικούς. Το τρομακτικό βίντεο που τράβηξε μια έφηβη κατέγραψε τον Φλόιντ να τους παρακαλεί απεγνωσμένα να τον αφήσουν να αναπνεύσει, οδηγώντας σε ένα διεθνές κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία αντιμετωπίζει τους αφροαμερικανούς πολίτες.

Οι Λέιν, ο Θου και ο Κουένγκ είχαν δηλώσει αθώοι για τις κατηγορίες και απέρριψαν μια συμφωνία με τους εισαγγελείς τον περασμένο μήνα, όπως ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Οι Θάο και Κουένγκ αναμένεται να δικαστούν από την πολιτεία τον επόμενο μήνα.

Οι τρεις πρώην αξιωματικοί έχουν ήδη καταδικαστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο τον Φεβρουάριο για παραβίαση των αστικών δικαιωμάτων του Φλόιντ. Σε εκείνη τη δίκη, ο Λέιν κατέθεσε ότι ζήτησε δύο φορές από τον Σόβιν να αλλάξει θέση στον Φλόιντ ενώ βρισκόταν με χειροπέδες και στο έδαφος, αλλά και τις δύο φορές εκείνος αρνήθηκε.

Ο Σόβιν καταδικάστηκε πέρυσι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο για τη δολοφονία του Φλόιντ σε περισσότερα από 22 χρόνια φυλάκισης. Ως μέρος μιας συμφωνίας ο πρώην αστυνομικός ομολόγησε την ενοχή του τον Δεκέμβριο για τις κατηγορίες καταπάτησης των αστικών δικαιωμάτων του Φλόιντ.

Κίνηση ανθρωπιάς από την Τζένιφερ Άνιστον στην μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ

Προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικούς στη Μινεσότα, η Τζένιφερ Άνιστον προχώρησε σε μία κίνηση αληθινής ανθρωπιάς, η οποία δέχθηκε πολλά θετικά σχόλια στα social media.

Η αγαπημένη ηθοποιός έχει δείξει πολλές φορές πως επιλέγει να χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς της στα social media για καλό σκοπό. Καθημερινά μοιράζεται τις σκέψεις της αλλά και τις αποφάσεις της με τους διαδικτυακούς της φίλους.

Κάτι αντίστοιχο έκανε λοιπόν και αυτές τις μέρες που η κατάσταση στις ΗΠΑ ήταν τόσο τεταμένη, μετά την άδικη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η Τζένιφερ Άνιστον, ανέβασε ένα βίντεο και αποφάσισε να μιλήσει ανοικτά για τον ρατσισμό, στέλνοντας ένα πολύ ηχηρό μήνυμα.

Τζένιφερ Άνιστον φιλανθρωπία

Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει πριν από μερικές μέρες, και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον λογαριασμό του στο Twitter. Δείτε εδώ τη συγκινητική του ανάρτηση για το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.

Η 51χρονη σταρ χάρισε περίπου 1 εκατ. δολάρια σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις που ασχολούνται με την απόδοση δικαιοσύνης σε ρατσιστικά περιστατικά, όπως επιβεβαίωσε μία πηγή στο People.

«Αυτή η εβδομάδα υπήρξε θλιβερή για τόσους πολλούς λόγους. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ρατσισμός και η ωμότητα σε αυτή τη χώρα συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό – και ποτέ δεν ήταν εντάξει κάτι τέτοιο.

Ως σύμμαχοι που θέλουν ισότητα και ειρήνη, είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε θόρυβο, να απαιτήσουμε δικαιοσύνη, να επιμορφωθούμε σε σχέση με αυτά τα θέματα και περισσότερο από όλα, να μοιράσουμε αγάπη. Πόσο περισσότερο χρόνο είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να περάσει χωρίς αλλαγή; Πόσο περισσότερο χρόνο;», γράφει σε σχετική της ανάρτηση στο Instagram.

Όπως μεταδίδει η Mirror που επικαλείται πηγή από το κοντινό της περιβάλλον, η Aniston δε μπορούσε να μείνει μόνο στα λόγια: «Ήθελε να δείξει την υποστήριξή της και δώρισε ένα μεγάλο ποσό σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που ένιωθε ότι την εκπροσωπούν καλύτερα».