Ευλογιά των Πιθήκων: Ποιοι είναι επαρκώς προστατευμένοι και δε θα κολλήσουν

Το εμβόλιο που «θωρακίζει»

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ευλογιά των Πιθήκων: Ποιοι είναι επαρκώς προστατευμένοι και δε θα κολλήσουν

Την ώρα που εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο και εξήγησε ποιοι είναι αυτοί που δεν κινδυνεύουν από την νόσο.

H αποκάλυψη του Βασιλακόπουλου για την Ευλογιά των Πιθήκων

«Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» ενώ συμπλήρωσε ότι «Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής».

Ο κύριος Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι ο ιός προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, όχι την κεντρική, γι’ αυτό υπάρχει τόσο μικρή θνητότητα, ότι ο ιός δεν είναι της μορφής RNA, άρα δε μεταλλάσσεται εύκολα και πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική ενώ όσα από αυτά εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Ευλογιά Πιθήκων Ελλάδα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που, κυρίως, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.