Ευλογιά των Πιθήκων: Πώς μεταδίδεται η νόσος - Τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία

Η αποκάλυψη της Θεοδώρας Ψαλτοπούλου

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ευλογιά των Πιθήκων: Πώς μεταδίδεται η νόσος - Τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων που σκορπά τον τρόμο τις τελευταίες μέρες.

Μετά τις πληροφορίες για τον εντοπισμό του πρώτου πιθανού κρούσματος στην Ελλάδα, η κα Ψαλτοπούλου εξήγησε πως αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.

Ποιοι είναι επαρκώς προστατευμένοι και δε θα κολλήσουν

O καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο και εξήγησε ποιοι είναι αυτοί που δεν κινδυνεύουν από την νόσο.

«Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» ενώ συμπλήρωσε ότι «Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής».

Ο κύριος Βασιλακόπουλος πρόσθεσε ότι ο ιός προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, όχι την κεντρική, γι’ αυτό υπάρχει τόσο μικρή θνητότητα, ότι ο ιός δεν είναι της μορφής RNA, άρα δε μεταλλάσσεται εύκολα και πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική ενώ όσα από αυτά εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.