Κορωνοϊός: Ανησυχία με τα σημερινά 31/5 κρούσματα στη χώρα μας

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Κορωνοϊός: Ανησυχία με τα σημερινά 31/5 κρούσματα στη χώρα μας

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.080. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.453.229 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.8% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 570 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 135.884(3.8% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.845 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη. To 93.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 63 (48.46%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 67 (51.54%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.683 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 79 (ημερήσια μεταβολή -19.39%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 91 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη). ενώ φημολογείται πως πρόκειται να έχουμε νέα μέτρα από Σεπτέμβρη.

Κορωνοϊός κρούσματα

Εξωτερική φωτογραφία: MIXALHS KARAGIANNHS/ΕUROKINISSI

Εσωτερική φωτογραφία: ΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Επιστρέφουν οι μάσκες; Πώς θα είναι το φετινό καλοκαίρι

Για την ανησυχία που επικρατεί σχετικά με την εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Την ίδια στιγμή, κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ευλογιά των πιθήκων.

«Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουμε διεθνώς πάνω από 200 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων. Στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε τις περισσότερες, περίπου 100, στην Ισπανία έχουμε 50 περιστατικά και στην Πορτογαλία 38. Αυτές οι διαγνώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε θάνατο ή βαριά νόσηση, ένα στοιχείο που είναι θετικό», εξήγησε η κ. Ψαλτοπούλου αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων και τις περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως.

«Η στενή επαφή με άτομο που έχει δερματικές αλλοιώσεις που οφείλονται στην ευλογιά των πιθήκων είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο ECDC σημειώνει ότι η πιθανότητα να νοσήσουμε είναι ελάχιστη, θα πρέπει να προσέχουμε τις στενές επαφές με άτομα που έχουν κάποιο δερματικό νόσημα. Αν το δερματικό νόσημα συνοδεύεται με πυρετό, εξανθήματα, πονοκεφάλους κλπ. θα πρέπει να εξεταστούν. Τα άτομα που θα διαγνωστούν θα πρέπει να απομονωθούν», τόνισε η ίδια σχετικά με το πώς κολλάει η νόσος και τι πρέπει να προσέχουμε.

Μιλώντας για την πορεία της πανδημίας της χώρας, και τους «σκληρούς δείκτες» που έχουν πέσει σημαντικά, η κ. Ψαλτοπούλου είπε ότι...διαβάστε εδώ την συνέχεια.