Που βρίσκεται σήμερα ο βενιαμίν των Ξηρών, Βασίλης, της 17 Νοέμβρη 11 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του

Ο μόνος από τα αδέρφια που είναι εκτός φυλακής

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Που βρίσκεται σήμερα ο βενιαμίν των Ξηρών, Βασίλης, της 17 Νοέμβρη 11 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του

Μετά τις φωτογραφίες για το πως είναι σήμερα ο διαβόητος δολοφόνος Κώστας Πάσσαρης (δείτε τις φωτογραφίες εδώ), που προκάλεσαν αίσθηση το youweekly.gr αποφάσισε να σας πάει πάλι αρκετά χρόνια πίσω σε μία υπόθεση που αποτέλεσε μαύρο σημείο στην ιστορία μας και σε ένα πρόσωπο που τότε είχε απασχολήσει εξίσου πολύ, τον Βασίλη Ξηρό, που υπήρξε μέλος της 17 Νοέμβρη!

Έχουν περάσει 20 χρόνια από την ημέρα που ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, η οποία στοίχησε πολλές ανθρώπινες ζωές και αποτελούσε ένα σκοτεινό σημείο για την περίοδο της δεκαετίας του 70' μέχρι τις αρχές του 2000.

Το χρονικό της αρχής του τέλους για την 17 Νοέμβρη

Ήταν 29 Ιουνίου του 2002 όταν ήρθε η αρχή του τέλους για την οργάνωση, όταν η βόμβα που κρατούσε ο Σάββας Ξηρός στο λιμάνι του Πειραιά, εξερράγη στα χέρια του. Στις 3 Ιουλίου, εντοπίζεται το κρησφύγετο στα Κάτω Πατήσια, όπου βρίσκεται η σημαία σήμα κατατεθέν της οργάνωσης με το κίτρινο αστέρι και άλλα στοιχεία όπως μέρος του οπλισμού και τότε ξέρουν πως ήρθε το τέλος μιας περιόδου που κόστισε σε πολύ κόσμο.

Ακολουθούν μεγάλες αστυνομικές επιχεiρίσεις, όπου μεταξύ άλλων βρίσκονται τα όπλα που είχαν κλαπεί από το ΑΤ Βύρωνα το 1985,ρουκέτες του Συκουρίου και τα μπαζούκας του Πολεμικού Μουσείου και η γραφομηχανή, στην οποία γράφτηκαν οι περισσότερες από τις προκηρύξεις της 17 Νοέμβρη.

Λίγο μετά ακολουθούν προσαγωγές και συλλήψεις και μεταξύ των συλληφθέντων είναι τα αδέρφια του Σάββα Ξηρού ο οποίος βρίσκεται σοβαρά τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό, Χριστόδουλος και Βασίλης, ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, ο οποίος μέχρι και σήμερα αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση, και στις 5 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς παραδίδεται και ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Που βρίσκεται σήμερα ο μικρότερος αδερφός της οικογένειας Ξηρού

Ο Βασίλης Ξηρός ή αλλιώς ο βενιαμίν της οικογένειας Ξηρού, γεννήθηκε το το 1972 στην Κοζάνη και κατά την περίοδο διαμονής του στην πρωτεύουσα, συγκεκριμένα στο σπίτι του αδερφού του Σάββα Ξηρού, εντάχθηκε στην οργάνωση το 1995.

 Που βρίσκεται σήμερα ο βενιαμίν των Ξηρών, Βασίλης της 17 Νοέμβρη

Μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης, τον συνέλαβαν οι Αρχές και στις 16 Ιουλίου του 2002 έγινε η προσαγωγή του από κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη στη ΓΑΔΑ με τις κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, διακεκριμένη οπλοκατοχή και συνέργεια σε συνολικά 28 ενέργειες, ορισμένες εκ των οποίων επισύρουν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Στη πολύκροτη για την εποχή δίκη που έγινε η πρωτόδικη απόφαση για την ποινή που θα έκτιε ήταν 25 χρόνια κάθειρξη για συνέργεια σε ανθρωποκτονία, ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση και η εφετειακή 25 χρόνια κάθειρξη για απλή συνέργεια σε δολοφονία, συμμετοχή σε ληστείες, έκρηξη και συμμετοχή στην οργάνωση.

Που βρίσκεται σήμερα ο Βασίλης της 17 Νοέμβρη - 11 χρόνια μετά την αποφυλάκισή του

Ο Βασίλης Ξηρός αφού αποφυλακίστηκε τον Μάρτιο του 2011, εκτίοντας τα 3/5 της ποινής του στις Αγροτικές Φυλακές Κασσάνδρας Χαλκιδικής, φαίνεται πως επέστρεψε στο πατρικό του, στο σπίτι δηλαδή των γονιών του, στην Καλλικράτεια Θεσσαλονίκης όπου και ασχολείται με την κτηνοτροφία, προσπαθώντας να περνά όσο το δυνατόν απαρατήρητος από τα βλέμματα του κόσμου.

Φωτογραφίες αρχείου ΕUROKINISSI